Groen licht voor de Woeker XL: cultuursite gaat stad ruim 10 miljoen euro kosten

De stuurgroep van de Woeker XL. © Stad Oudenaarde

Oudenaarde -

De Woeker in Oudenaarde krijgt een metamorfose. De stad heeft groen licht gegeven om het cultureel centrum en omgeving grondig aan te passen. “We bereiden de uitbouw van een volwaardige cultuursite voor, die naast multifunctioneel ook duurzaam en toegankelijk zal zijn”, zegt schepen van Cultuur Stefaan Vercamer (CD&V). De Woeker XL zal meer dan 10 miljoen euro kosten.

Peter Malaise

Op de site van CC De Woeker, De BrandWoeker en de naastliggende academie voor podiumkunsten Parcour investeert het stadsbestuur de komende jaren in een gloednieuwe theaterzaal voor 400 personen, een grote foyer en een cultuurcafé. Het is in deze legislatuur het grootste en duurste project, met een prijskaartje van meer dan 10 miljoen euro.

“De plannen voorzien een harmonieus geheel. De integratie van de academie biedt perspectieven voor meer groen en een verbinding met het Liedtspark”, zegt Vercamer. “Het cultuurcafé wordt in De BrandWoeker ingericht en moet de nieuwe place to be worden voor cultuur en ontmoeting. De huidige Woekerzaal krijgt een technische update en zal dankzij een uitschuifbare tribune ook staande optredens mogelijk maken. Een cirkelvormig parkeerplein zorgt niet alleen voor parkeergelegenheid, maar kan in geen tijd ook omgevormd worden tot een evenementenplein. Net als bij onze andere nieuwbouwprojecten zetten we ook hier in op duurzaamheid. Zo zullen er geen fossiele brandstoffen meer gebruikt worden en zal het regenwater niet langer in de riolering verdwijnen, maar maximaal op de site opgevangen worden.”

(lees verder onder de schets)

 ©  rr

“Een afstemming op de omgeving en de mobiliteit was cruciaal. Om alle vraagstukken uitvoerig uit te klaren, organiseerden we de afgelopen maanden diverse themawerkgroepen, waarin studiebureaus, onze stadsdiensten en het architectenbureau de krachten bundelden.”

TM Bob McMaster + KRFT Architecten maakte een voorontwerp, dat afgelopen maandag werd goedgekeurd door het schepencollege. Het bureau werd gekozen uit ruim 80 nationale en internationale kandidaten. “Erg belangrijk is dat onze kernwaarden centraal staan: dienstbaarheid, herkenbaarheid en toegankelijkheid. Zo vonden we elkaar meteen in de wens om de hele site vlot toegankelijk te maken voor mensen in een rolstoel of met een andere beperking. De eerste spadesteek wordt verwacht in de zomer van 2024. Eind 2026 hopen we het eerste optreden in de nieuwe grote zaal te kunnen laten doorgaan.”

Wie graag op de hoogte blijft, kan zich vanaf oktober inschrijven op een nieuwsbrief via de website of de andere stedelijke communicatiekanalen volgen.

 ©  rr

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs