“Dit is onze volgende avant-garde zet”: UGent opent academiejaar met traditie én met historische verhuisoperatie

UGent opent academiejaar met stoet der togati. © Het Nieuwsblad

GENT -

Traditiegetrouw opende Universiteit Gent het academiejaar met een ‘stoet der togati’ door de straten van Gent. Maar eerder dan over tradities, had rector Rik Van de Walle het in zijn openingsrede vooral over de toekomst en de plannen die de universiteit heeft richting 2050.

Fien Lakiere

Een kleine driehonderd decanen, professoren en hoogwaardigheidsbekleders stapte met rector Rik Van de Walle op kop van het Wintercircus naar de Aula in de Volderstraat.

Onder meer vicepremier Vincent Van Peteghem (CD&V), Senaatsvoorzitter Stephanie D’Hose (Open VLD) en staatssecretaris Nicole De Moor (CD&V) liepen mee. De stoet kon onderweg op veel bekijks rekenen.

In de aula opende de rector plechtig het academiejaar. “Als universiteit mogen we niet aan de zijlijn staan bij de grote maatschappelijke uitdagingen”, zei vicerector Mieke Van Herreweghe. “We moeten die uitdagingen aangaan met de nodige verbeelding. Het masterplan voor 2050 is daar een voorbeeld van.”

De elf faculteiten van de UGent moeten tegen 2050 verzameld zijn in drie grote ‘campusclusters’. Dat ambitieuze verhuisplan maakte rector Rik Van de Walle vrijdag bekend. De eerste cluster ligt in het centrum van de stad, de tweede in de buurt van het UZ Gent en De Sterre en de derde rond de dierenkliniek in Merelbeke en op het Technologiepark van Zwijnaarde.

 ©  fvv

Avant-garde

Van de Walle vergeleek het plan in zijn openingsrede met avant-garde. “We hebben een traditie van zekerheden in vraag stellen en experimenteren. Dat deden we voordien al met een campus in Zuid-Korea, de Simon-test die studenten helpt bij hun studiekeuze en door fossiele brandstoffen uit onze beleggingsportefeuille te halen. Dit is de volgende avant-garde zet.”

Tegen 2050 zal de universiteit er anders uitzien en dat zal ook gevolgen hebben voor Gent. “De stad vormt ons en wij vormen de stad, maar we willen zorgen voor meer verwevenheid”, zegt Van de Walle. “Onze nieuwe campussen moeten openstaan voor Gentenaars. Het mogen geen eilanden zijn, maar gedeelde ruimtes en tuinen.”

Door faculteiten te groeperen, moet de universiteit meer ‘een smoel krijgen’. “De ruimtelijke structuur van de UGent zal helderder worden”, zegt Van de Walle. “We realiseren met dit plan een compactere en duurzamere universiteit. Ook op het vlak van mobiliteit zal de druk op de stad verminderen. Ik ben ervan overtuigd dat we met ons toekomstplan niet alleen de UGent en UGent’ers dienen, maar ook de stad en al haar inwoners.”

De twee vorige rectoren liepen ook mee in de stoet: Anne De Paepe en Paul Van Cauwenberghe. ©  fvv

Belang van Zwijnaarde

In het toekomstplan is een grotere rol weggelegd voor Technologiepark Zwijnaarde. “Tech Lane moet een bruisende en duurzame combinatie worden van onderwijs en onderzoek met bedrijven en kenniscentra, een van de grootste van Europa.” Daar is genoeg ruimte voor volgens de rector. “We hebben uiteraard rekening gehouden met de gronden waarover de UGent beschikt, en met de bestemmingen daarvan.”

De toekomst van verschillende andere campussen is voorlopig nog niet duidelijk. De UGent verlaat haar campussen Dunant en Coupure, die mogelijk verkocht worden. De economiefaculteit trekt weg uit campus Tweekerken, maar of ze het gebouw al dan niet behouden, weet de universiteit zelf nog niet. Voor bewegingswetenschappen en kinesitherapie ligt een verhuis dan weer moeilijk door de sportzalen en zwembad GUSB.

LEES OOK. Van 21 campussen naar 3 clusters: UGent hertekent universiteit én stad

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs