Geen WK-dorp in Kortrijk: “De voetballiefhebber zal op café moeten gaan”

In Kortrijk zullen er geen uitbundige taferelen te zien zijn in een WK dorp, zoals afgelopen tornooien wel het geval was. ©  Belga

Kortrijk -

In Kortrijk zal je tijdens het WK voetbal geen voetbaldorp vinden. Bij het stadsbestuur kwam geen enkele aanvraag binnen. Voetballiefhebbers zullen moeten kijken op café, al of niet op groot scherm.

Kris Vanhee

Het wereldkampioenschap voetbal staat bijna voor de deur maar de goesting om een outdoor WK-dorp te bouwen zoals in 2018 in Kortrijk is er niet. Schepen van Evenementen Kelly Detavernier (N-VA) liet het vrijdag nog eens nakijken, maar er is op dit moment geen enkele aanvraag binnen. “Ik denk dat het weer een grote rol speelt. Een WK in de winter is iets anders dan in de zomer. De organisatie daarvan in de winter is ook een iets groter risico dan tijdens de zomer. Ik vrees dat de voetballiefhebber op café zal moeten gaan om iets mee te pikken van de Rode Duivels.”

Kortrijkzaan Kurt Goethals organiseerde in 2018 een succesvol WK-dorp in Kortrijk, maar hij heeft nu een B&B in Frankrijk. Een dergelijke organisatie kan je ook niet last minute plannen. Andere WK-initiatieven zoals die indertijd in het park Blauwe Poort waren eveneens eenmalig.

Geen grote schermen in ’t straatje

De cafébaas zal het moeten oplossen dus. Jeldrik D’Haene (34) van het Koningshof in Bissegem ziet het helemaal zitten, indoor dan welteverstaan. “We zijn er inderdaad mee bezig”, zegt D’Haene. “Bij vorige kampioenschappen zetten we een tent buiten, maar ditmaal doen we dat niet. We hebben een zaaltje voor 200-250 zitplaatsen en we gaan een groot scherm plaatsen. Er zijn gelukkig geen coronabeperkingen meer en regeltjes allerhande. De ambiance zal dezelfde zijn als buiten. Na de wedstrijd zorgen we voor een dj om wat stoom af te laten. De Rode Duivels starten misschien iets meer in een underdogpositie, maar net dan kunnen ze wellicht beter uithalen. We wachten af en duimen.”

In de Burgemeester Reynaertstraat in Kortrijk, dé uitgaansbuurt van Kortrijk, zal de voetballiefhebber evenzeer veelal op café de wedstrijden moeten volgen. “In de zomer kan je al eens in T-shirt van de Rode Duivels op een plein staan supporteren. Ik weet niet of diezelfde supporter dat in de winter leuk vindt”, zegt horecaman Dieter Declercq. “Ik denk niet dat er in onze straat grote schermen komen outdoor.”

Er zijn nog (dure) opties. Je kan ook thuis kijken. Het Britse bedrijf Titan Screens bracht de grootste tv ter wereld uit. Tien meter doorsnede. Voor 1,25 miljoen euro ongeveer heb je die.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs