Jarenlang gevraagd, nu eindelijk onderweg: deze elektrische busjes bedienen Brugse binnenstad vanaf zomer 2023

 ©  rr

Brugge -

De Lijn heeft het licht op groen gezet voor de aankoop van zeven kleine elektrische bussen voor Brugge. Vanaf de zomer van 2023 zullen ze de historische binnenstad bedienen.

Koen Theuns

Jarenlang heeft Brugge erom gevraagd bij De Lijn, nu zijn ze ook echt op komst: kleine elektrische bussen voor het stadscentrum. De Lijn investeert 2 miljoen euro in de aankoop van zeven midibussen bij Yes-EU. Met hun beperkte lengte van 8,5 meter zijn de voertuigen op maat van het stadscentrum. De bussen bieden plaats aan zestig passagiers, zijn ingericht met kunstlederen zetels en een vloer met houtlook. Voorts behoren tot de uitrusting nog onder meer USB-laders, een elektrische oprijplaat voor rolstoelen en kinderwagens en diverse veiligheidssystemen.

Ook minder geluidshinder

Als alles volgens plan verloopt, zullen de bussen vanaf de zomer van 2023 ingezet worden. “Met deze bestelling biedt De Lijn een antwoord op de vraag van het Brugs stadsbestuur om het historische stadscentrum te bedienen met kortere en emissievrije bussen. De Lijn zet hiermee een bijkomende stap naar volledig emissievrij openbaar vervoer in 2035”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD).

Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) noemt de bestelling goed nieuws voor de Bruggeling en de miljoenen toeristen die de stad jaarlijks ontvangt. “Bovendien zullen deze e-bussen nog minder geluidshinder produceren, wat het historisch-toeristisch karakter van Brugge ten goede zal komen.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs