Vader Françis Van Mechelen moest noodgedwongen van thuis toekijken hoe zoon Vlad naar bronzen plak spurtte: “Mijn vrouw was vijf dagen onderweg naar Australië”

Vlad Van Mechelen mocht trots poseren met zijn bronzen medaille. ©  BELGA

Terwijl zijn zoon Vlad in Australië naar een bronzen medaille spurtte op het WK voor juniores, zat vader Françis Van Mechelen thuis in Bertem nagelbijtend voor de tv. Normaal gezien zou ook hij naar Wollongong afreizen, maar na een rollercoaster van gebeurtenissen moest Françis uiteindelijk toch thuis voor de buis de WK-strijd volgen.

Ief Vertommen

“Mijn vrouw Erika en mezelf hadden een gratis vliegtuigticket naar Australië aangeboden gekregen van de ouders van de plaatselijke renner Oscar Chamberlain. Wij vangen Oscar namelijk al enkele jaren op bij ons thuis voor de koersen in België. In eerste instantie ging het dus vorige week zaterdag met de auto naar Amsterdam, van waar wij inscheepten naar Zürich. Onderweg bleek echter dat de hoeveelheid zuurstof in mijn bloed een saturatiepunt van 85 had bereikt. Normaal gesproken schommelt dat tussen de 95 en de 100. Op zich is dat niet gevaarlijk, maar gezien mijn staat van vermoeidheid, de lange wachttijden en het feit dat we nog twee lange vluchten voor de boeg hadden, eerst naar Bangkok en vervolgens naar Sydney, koos ik ervoor geen risico’s te nemen en op mijn stappen terug te keren.”

En zo stonden nog vader en moeder Van Mechelen maandagavond, na eerst nog een nachtje geslapen te hebben in Keulen, opnieuw in Bertem. “Nadat het reisagentschap bereid bleek haar ticket gratis om te wisselen, is Erika dinsdag opnieuw naar Australië vertrokken. Wat maakt dat zij in totaal vijf dagen onderweg is geweest.”

Nooit gepanikeerd

Thuis voor tv maakte Van Mechelen er ondertussen het beste van, al bleef hij ook daar uiteraard niet gespaard van emoties. “Inderhaast heb ik een whatsappgroepje opgericht, waardoor de naasten van de Belgische deelnemers met mekaar in contact bleven. Doordat sommigen ginder ter plekke vertoefden, beschikten wij soms over betere informatie dan op tv, al bleef het soms lastig om te achterhalen waar precies mijn zoon zich nu in koers bevond. Toen hij op een bepaald moment in schijnbaar verloren stelling, heb ik echter niet gepanikeerd. Ik kende de kwaliteit van de renners in zijn gezelschap en bovendien wist ik dat hij beter wordt naarmate de kilometers vorderen. Vlad gaat niet dood. In de spurt voor brons bleek hij dan weer de koele kikker, omdat hij wist dat lang wachten in dit geval de beste oplossing was. En ja, als je je zoon dan die derde plaats ziet pakken, dan spring je toch eens recht voor je tv, hoor.” (lacht)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs