Windmolen hoger dan KBC-toren krijgt dan toch vergunning: “Wat als de wieken loskomen door sabotage?”

 ©  Jimmy Kets

Energieleverancier Engie mag in Mariakerke een windmolen bouwen van 180 meter hoog. Dat is hoger dan de KBC-toren van 118 meter. Protesterende omwonenden verzamelden 195 bezwaarschriften, maar vingen bot bij Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA).

Sander Luyten

LEES OOK. Nieuwe poging voor windmolen van 180 meter hoog vlak bij Wondelgem

“Er wordt lacherig over gedaan, maar wat als een van de wieken loskomt door sabotage of een te hoog toerental? Dan belandt die in onze wijk, in het ergste geval op een van de kinderdagverblijven.”

Het was maar een van de argumenten die bezorgde buurtbewoners, die op zo’n 400 meter afstand wonen, al in 2020 bovenhaalden om te vermijden dat in de Industrieweg in Mariakerke een windmolen met wieken van 58 meter en een tiphoogte van 180 meter zou worden gebouwd.

Twee jaar en heel wat procedures later heeft Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir toch haar handtekening gezet onder een document dat energieleverancier Engie de toelating geeft om de windmolen te bouwen.

De werken zouden starten in 2023 en de windmolen moet op termijn 4 à 5 megawatt elektriciteit produceren, het gemiddelde verbruik van 2.850 gezinnen. Onderzoek heeft volgens Demir aangetoond dat als de voorwaarden worden nageleefd, de risico’s beperkt zijn. (lees verder onder foto)

 ©  Engie

Ook voor vogels en vleermuizen, waar de buurt bezorgd om was. De windmolen komt op een voedseltrekroute voor eenden en een slaaptrekroute voor meeuwen. “Maar het belang van die route is afgenomen. De windmolen heeft ook geen significante impact op de broedvogels”, staat in het onderzoek. “En de locatie is geen interessante biotoop voor vleermuizen. Als die zich in de omgeving willen verplaatsen tussen de kasteelparken en de Ringvaart, doen ze dat in minder verlichte zones met meer groen.”

De buurtbewoners vreesden ook voor geluidsoverlast. Er werd volgens hen niet voldoende rekening gehouden met de impact daarvan op de gezondheid van de omwonenden. “Stress door de overlast is slecht voor het hart, zeker bij mensen die nu al medisch niet helemaal gezond zijn”, klonk het.

De bufferzone bij de R4 zou te laag zijn om het geluid weg te nemen. Volgens minister Demir blijft de geluidshinder beperkt tot een aanvaardbaar niveau en voldoen de geluidsnormen aan de geldende regels.

Slagschaduw

Eerder studiewerk had al aangetoond dat sommige woningen in het noorden van de woonwijk slagschaduw kunnen ondervinden van de turbine. Engie beloofde de turbine daarom stil te leggen op bepaalde tijdstippen. Er gelden strenge normen voor dit soort overlast.

Een woordvoerster benadrukte twee jaar geleden al dat Engie zijn windturbines regelmatig en grondig controleert. “De veiligheid van de buurtbewoners is het allerbelangrijkste.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs