Kinderen mogen oorkondes aan duurzame helden van Zandhoven uitreiken

De vierde klassers van de Klaproosschool met de duurzame helden op de foto. ©  kma

Zandhoven -

Helden komen niet altijd in de gedaante van Mega Mindy of Spiderman, zo leerden de kinderen van het vierde leerjaar van Pulderbos vrijdag in het gemeentehuis van Zandhoven. Zij mochten een oorkonde en pins uitdelen aan de duurzame helden van Zandhoven.

Voor het eerst neemt de gemeente Zandhoven deel aan de Week van de Duurzame Gemeente (18 tot 25 september), een initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten om lokale duurzame helden in de kijker te zetten. Het jaarthema van de campagne is Leave No One Behind, een eenduidig engagement om armoede uit te roeien en om te verzekeren dat de meest kwetsbare groepen in onze samenleving alle kansen krijgen om mee te kunnen genieten van sociale, economische en ecologische duurzame vooruitgang.

Een oorkonde voor het JOTH. ©  kma

Zandhoven nomineerde vier organisaties. Het JOTH is een laagdrempelige ontmoetingsplaats voor jongeren van 12 tot en met 25 jaar, waar ze zichzelf kunnen zijn, een luisterend oor vinden en toffe activiteiten kunnen doen. Het nieuw buurtrestaurant, afwisselend met eten aangeleverd door de kok van Hooidonk of ’t Vleesgegroet in Zandhoven, is al een groot succes, want bijna altijd zo goed als volgeboekt. De Welzijnsschakel spant zich in tegen uitsluiting door armoede of afkomst met ontmoetingen en activiteiten. De Zandschakel is de sociale kruidenier waar inwoners via doorverwijzing door de sociale dienst van het OCMW tegen verminderde prijzen voeding- en levensmiddelen kunnen kopen en gratis wekelijks een pakket goederen zoals verse groenten en fruit mogen afhalen.

 ©  kma

Toevallig was schepen van Welzijn Mieke Maes (CD&V) net met haar vierdeklassers van de Klaproosschool in het gemeentehuis voor een bezoek aan de diensten en een kinderhuwelijk. De leerlingen mochten de oorkondes aan de helden uitreiken en iedereen een pin geven.

 ©  kma

 ©  kma

Wie veel aantrek had van de kinderen was Koen Luykx, een zestiger die actief is als vrijwilliger in het buurtrestaurant, maar ook een gevierd Pokémonjager is. Hij stapte de voorbije zes jaren 21.718 kilometer en sleet veertien paar schoenen in zijn jacht op Pokémon. Koen speelt wereldwijd in de hoogste Poké-regionen, al relativeert hij dat zelf.

“Er zijn veel jagers die er geld insteken en bijvoorbeeld een gym vanop afstand bespelen en van alles kopen. Ik heb er nog nooit geld ingestoken. Door mijn vrijwilligerswerk ben ik ook minder fanatiek geworden dan vroeger”, zegt Koen. Hoeveel uur per dag hij dan Pokémon vangt? “Tien uur”, antwoordt hij. “Maar er zijn 24 uren in een dag, dus dat valt nog mee vind ik zelf. Tegenwoordig vang ik ook Pokémon vanop de bus, dat lukt ook.”

Een Pokémonheld maakt ook wel indruk. ©  kma

Een Pokémonheld. ©  kma

Voor de kinderen, zeker enkele jongens onder wie een knaapje met Pokémon-shirt, was Koen een echte Pokéheld, want ze liepen achter hem aan alsof hij de rattenvanger van Hamelen was.

De kinderen mochten pins uitdelen. ©  kma

 (kma)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs