Fietsersbond teleurgesteld over onveilige schoolroutes

Wim Peersman (rechts) van Fietsersbond Herentals spreekt de deelnemers aan de Kidical Mass-tocht in april toe. In september blijkt er weinig veranderd. © Hans Otten

Herentals -

Leden van het stadsbestuur beloofden bij een actie van de Fietsersbond Herentals in april dat ze dringend werk zouden maken van enkele knelpunten op schoolroutes. Maar vijf maanden later blijkt er weinig gerealiseerd te zijn.

Hans Otten

Zowat honderdvijftig fietsers, met onder hen heel wat kinderen, reden eind april in het gezelschap van verschillende leden van het lokale stadsbestuur de zogenaamde Kidical Mass-tocht door het Herentalse stadscentrum. Daarmee bracht de pas opgerichte Fietsersbond Herentals een reeks knelpunten op de druk gebruikte schoolroutes onder de aandacht. Daarbij reikte de belangenvereniging in tien aanbevelingen ook een reeks snelle oplossingen aan die geen grote ingrepen of kosten vergden. Maar de Fietsersbond stelt bij het nieuwe schooljaar vast dat daarvan slechts één gerealiseerd werd.

“Met de Kidical Mass fietstocht gaven we een sterk signaal dat de fietsveiligheid voor kinderen eindelijk aangepakt moet worden. Als we dan merken dat zeven van onze tien voorstellen met weinig argumentatie en zonder alternatief aan de kant geschoven worden, dan is dat een grote teleurstelling. We hadden gehoopt om te horen wat dan wel mogelijk is op korte termijn. De Fietsersbond Herentals vraagt zich af waar de visie en de daadkracht zijn om nog tijdens deze legislatuur een verschil te maken in het belang van onze jongste weggebruikers”, zegt voorzitter Wim Peersman van Fietsersbond Herentals.

De Fietsersbond vindt een beetje wrang dat het stadsbestuur amper twee dagen na haar actie ook het SAVE-charter voor meer verkeersveiligheid ondertekende. “Het uitblijven van maatregelen staat in schril contrast met de engagement. We zijn erkentelijk voor de organisatie van schoolstraten, maar een fietsroute is maar zo veilig als het zwakste punt onderweg.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs