Trage weg in Molenbeekse Plassen is belevingsparcours

Schepen Raf De Schepper, burgermeester Jurgen Callaerts, gedeputeerde Jan De Haes, schepen Geert Antonio, schapenboer Alfred Michiels, schepen Geert Van der Auwera en Ankatrien Boulanger van Regionaal Landschap Rivierenland bij het metaalsculptuur. © rr

Reet, Rumst -

Het gemeentebestuur, Regionaal Landschap Rivierenland en de provincie Antwerpen openden een nieuwe trage weg aan de Molenbeekse Plassen. Met een imposante metaalsculptuur, een snijbloemenpluktuin en weldra ook outdoor fitnesstoestellen valt in dit gebied voortaan ook veel meer te beleven.

De nieuwe wandelweg is 250 meter lang en verbindt het provinciaal overstromingsgebied Molenbeekse Plassen met de ’s Herenbaan. Het is voor wandelaars een belangrijke missing link met de trage wegen van Kleine Steylen in Boom.

Om de nieuwe trage weg aan te leggen, kocht de gemeente een grondstrook van 10 meter langsheen de Molenbeek. Regionaal Landschap Rivierenland werd aangesteld voor de uitvoering van het project en provincie Antwerpen nam 10% van de kosten voor haar rekening.

“Deze voetweg past in ons beleidsplan om de duurzame mobiliteit in onze gemeente te verhogen”, zegt schepen van Openbare Werken Geert Antonio (N-VA). “Tegelijk willen we inzetten op het versterken van de Molenbeek als groenblauwe verbinding.”

Bloemenpluktuin en kunstwerk

Bloemen zijn ook te vinden op het naastgelegen Molenbeekveld. Daar verrees recent de snijbloemenpluktuin van lokale ondernemers Bruno en Kathleen onder de naam ‘Germaine & Hortense’. Bezoekers kunnen er hun eigen boeket komen plukken of een workshop volgen.

Ook in de Molenbeekse Plassen zelf valt voortaan meer te beleven. Aan de hoofdtoegang plaatste kunstenaar Benny De Smet van DSB-ART een metaalsculptuur van een Vlaams melkschaap, opgebouwd uit recuperatiematerialen.

Outdoor fitness

Het gebied is ook interessant gemaakt voor sportievelingen. “Het infobord van de start-to-run wordt vernieuwd en eind september start een aannemer met het plaatsen van vijf outdoor fitnesstoestellen, verspreid langsheen het wandelpad”, zegt sportschepen Geert Van der Auwera (CD&V). “Sporters kunnen een QR-code scannen en zien dan verschillende oefeningen voorgedaan.”

De plaatsing van het kunstwerk en de outdoor fitnesstoestellen kaderen in het project ‘Buurtstroom’, waarmee Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. partners de beleving van natte natuur verhoogt in 6 provinciale overstromingsgebieden. (JEF WIJCKMANS)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs