Groen hoopt op grote omslag in Septemberverklaring: “Ik zie bitter weinig ambitie of daadkracht”
© BELGA
Groen-voorzitter Jeremie Vaneeckhout doet een eigen gooi voor wat de Septemberverklaring zou moeten zijn. Als het van hem afhangt, dan stuurt de Vlaamse regering fameus bij en trekt ze alle registers open voor de zorg, het onderwijs en de energiecrisis. En dat mag 2,5 miljard euro kosten. “Crisissen zijn een moment om stappen vooruit te zetten, maar ik zie bitter weinig ambitie of daadkracht.”
“Wanneer gaat de regering Jambon het verschil maken?”, vraagt Groen-covoorzitter Jeremie Vaneeckhout zich af. Veel kansen zal ze niet meer krijgen, het is de laatste Septemberverklaring waar nog echt beleid kan uitgestippeld worden. Daarna komen de verkiezingen wel heel dichtbij. Het uitgelezen moment om het over een andere boeg te gooien. Dat mag iets kosten. 2,5 miljard euro ziet Groen voor ruimte. Geld dat moet komen uit de coronaprovisie die niet volledig is opgesoupeerd, kredieten voor sociale huisvesting die maar niet uitgegeven raken en budgetten uit het relanceplan die nog op de bank staan.
LEES OOK. Hierover buigen de Vlaamse ministers zich: van kinderbijslag over jobbonus tot straatverlichting
Daarmee zou Vaneeckhout drie pijlers willen aanpakken. De energiecrisis natuurlijk. “De federale regering trok weer 1 miljard euro uit om gezinnen en bedrijven bij te staan. Aan Vlaamse kant blijft het stil. Op korte termijn kunnen dan een pak Vlaamse heffingen uit de energiefactuur. “Op langere termijn kunnen we dan maatregelen doen om ons beter te wapenen tegen de volgende winter. Denk maar aan sociale woningen deftig isoleren, zonnepanelen leggen op alle mogelijke daken en ga zo maar door.”
© ROBIN UTRECHT
Ook in zorg en welzijn mag Vlaanderen een pak meer geld pompen. In de kinderopvang bijvoorbeeld: steeds meer mensen verlaten de sector, ouders starten zelf geïmproviseerde crèches om mekaar uit de nood te helpen. “Enkel forse investeringen kan die crisis omgebogen worden”, zegt Vaneeckhout. Door bijvoorbeeld de personeelnorm - het aantal kinderen per begeleider - af te bouwen van 8 à 9 tot 5 kinderen per begeleider.
Alarmbellen
Hetzelfde verhaal in de ouderenzorg. Waar 80 procent van de bewoners met hun pensioen hun verblijf niet kunnen betalen. Ook daar moet de personeelsnorm beter, zodat de verzorgers weer voldoende tijd hebben voor hun bewoners.
En tot slot wil Groen geld aanwenden om het lerarentekort terug te dringen. “Een grote groep afgestudeerde leerkrachten begint zelfs niet in het onderwijs en van zij die starten, haakt één derde binnen de vijf jaar af. Dit moet dringend alarmbellen doen afgaan bij de Vlaamse regering”, zegt Vaneeckhout.
“De Vlaamse regering heeft de bevoegdheden waarvoor sommigen al zo lang ijveren. Maar ze doet er amper iets mee. Wanneer gaat ze tonen dat ze crisissen niet ondergaat, maar aanpakt?”
Hoofdpunten
Federale regering bevestigt nieuw steunpakket van 93,8 miljoen euro: “Oekraïne moet zich kunnen verdedigen”
Hoezo lerarentekort? Op papier zijn er leerkrachten genoeg
Lotte Vanwezemael is klaar voor een nieuw hoofdstuk: “Ik wil samenhokken en kinderen krijgen”
Christine wou cash betalen voor haar koffie, maar dat werd geweigerd: “Ik schaamde mij”
Beste van Plus
Buurtbewoners horen vreemde geluiden uit woning komen en staan perplex als ze zien wat het is: “Hij beet een gat door de deur!”
Staande ovatie voor Hugo en Oscar and the Wolf op het Atomium: de opvallendste momenten van de MIA’s
Het komende jaar minstens 28 titels van eigen makelij verwacht: Streamz trekt resoluut de Vlaamse kaart
‘Oma’ pakt uit met spectaculaire dansmoves op huwelijksfeest, maar dan komt de aap uit de mouw
Lees meer
Verdachte in Qatargate gaat in beroep tegen verlenging van voorlopige hechtenis
Politie arresteert vrouw die verwaarloosde honden wil redden: “Anoniem voertuig stond haar op te wachten”
Herdenkingsplechtigheid voor Holocaust in Joods Museum
De conclusie na een lange week op het terreurproces: met deze jury kan je naar de oorlog