Foetussen lachen wanneer mama wortels eet

4D-echografie van foetus met een gelukkige gelaatsuitdrukking. ©  Durham University

Foetussen reageren vaker met een glimlach wanneer de moeder wortels eet, terwijl bij het nuttigen van boerenkool veeleer een ontevreden gelaatsuitdrukking te zien is. Dat blijkt uit een onderzoek van 4D-echografieën, gepubliceerd in het vakblad Psychological Science.

wverBron: VRT

Eerdere studies wezen er al op dat baby’s in de baarmoeder zouden kunnen proeven en ruiken. Volgens postdoctoraal onderzoeker Beyza Ustun toont deze studie dit voor het eerst aan op basis van 4D-echografieën van voor de geboorte. De vrouw leidde het onderzoek, dat onder meer werd uitgevoerd door het Fetal and Neonatal Research Lab van de Britse Durham University.

Bij het onderzoek, waaraan bij 100 moeders deelnamen, kregen de moeders een capsule met kool- of wortelpoeder vooraleer een echografie werd gemaakt. Daaruit bleek dat een geringe hoeveelheid wortel of kool volstond om een reactie uit te lokken.

“Wanneer een baby voor de geboorte meermaals wordt blootgesteld aan bepaalde smaken, zou dit ook een invloed kunnen hebben op smaakvoorkeuren en gezonde eetgewoonten nadien”, denkt Ustun.

Aangeboden door onze partners

Meer lifestyle

Meer over Zwangerschap

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie