Levi Kindt en Jerome Vandekerkhove zijn kroonjuwelen van Torhoutse zwemclub, die vijf jaar geleden nog op apegapen lag: “Zij trainen tot acht keer per week en leven bijna als profs”

Levi Kindt en Jerome Vandekerkhove tonen hun gouden medailles. © Arne Franck

Torhout -

In 2017 lag de Torhoutse Zwemclub Thor (TZT) aan het infuus. De club had amper competitiezwemmers, maar onder impuls van een nieuwe bestuursploeg en nieuwe trainers keerde het tij. Vijf jaar later is de zwemschool volledig bezet en wordt constant gezocht naar extra zwemwater. Ook de resultaten bleven niet uit.

Arne Franck

170 zwemmers, 13 trainers en een constante zoektocht naar extra zwemwater: het gaat de Torhoutse Zwemclub Thor momenteel voor de wind. Dat was vijf jaar geleden toch wel anders. “De club had toen nog amper competitiezwemmers”, steekt voorzitter Carl Desmet van wal. “Iedereen kwam trainen wanneer hij zin had en ik reed op vrijdag naar het Brugse KTA met drie à vier zwemmers. De club was nog een schim van wat ze ooit geweest was en dus besloten we tabula rasa te maken.”

Een nieuwe bestuursploeg, nieuwe trainers en een nieuwe filosofie zorgden voor een nieuw elan. “Geen schoolslag meer maar rugslag als basisslag in de zwemscholen, een recreatieve en een competitiegroep en een verplicht aantal trainingen voor de competitiezwemmers zijn enkele van de vele maatregelen die we namen”, vervolgt Desmet. “En met succes. Tegenwoordig zijn de zwemscholen volledig bezet en komen we zwemwater tekort. In Torhout trainen we in het stedelijk zwembad en het trainingsbad van het Technisch Instituut Sint-Vincentius. In Brugge kunnen we terecht in het KTA en in Lago. We wachten op de bouw van een nieuw zwembad in Torhout, maar dat zal helaas pas voor de volgende legislatuur zijn. De stad kocht wel al de grond.”

Olympische Spelen

De resultaten bleven niet uit. Zo werd Bruggeling Jerome Vandekerkhove dit jaar Belgisch kampioen op de 200 meter wisselslag bij de twaalfjarigen. “Hij koos dit jaar, samen met zijn zus, voor de Torhoutse zwemclub omwille van de goede werking en toffe sfeer binnen de club”, zegt Desmet. “Jerome traint vijf keer per week. Vanuit het hele land is er interesse voor onze jeugdwerking en dit heeft alles te maken met het feit dat we steeds hoog scoren in de clubklassementen. Ook met onze estafetteteams wonnen we dit jaar twee gouden medailles bij de jeugd.”

Torhoutenaar Levi Kindt (15) spant evenwel de kroon en pakte eind juli in Antwerpen drie Belgische titels bij de vijftienjarigen: 200 meter vrije slag, 200 meter wisselslag en 400 meter vrije slag. Hij zwom ook de limiet voor toetreding tot de High Hopes, een selectie van de beste zwemmers van België. “Tegenwoordig kom ik aan acht trainingen per week, waaronder twee ochtendtrainingen”, zegt Kindt. “Op donderdag zit ik nog voor school in het water. Ik kom aan veertien uur per week en laat mij ook begeleiden door een diëtist. Daarnaast heb ik ook twee droogtrainingen per week. Ik zwem nu zes jaar competitief en het is mijn droom om ooit op de Olympische Spelen te staan.”

Volgens Carl Desmet had de club meteen door dat Levi talent had. “Hij zwom op zijn rug en maakte geen spatje water”, lacht hij. “Hij is relatief klein, maar dat maakt hij goed met zijn uitstekende techniek. Er staat ook een hoofd op. Levi weet heel goed waar hij mee bezig is.”

Ondanks de vele successen leeft ook frustratie bij de voorzitter. “Deze jongens leven bijna als profs maar krijgen veel te weinig erkenning”, zegt Desmet. “Voetballers trainen veel minder en verdienen op hun zestiende al een basiswedde.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs