Deze studentenclubs zijn er voor de Gentenaars: “Je mag er alleen bij na een examen over de stad”

 ©  DVH / IF

Gent -

Het nieuwe academiejaar staat voor de deur, ook voor Gentse studenten die in hun thuisstad studeren. Twee studentenverenigingen ontvangen hen met open armen én vieren dit jaar hun verjaardag: ’t Stropke en De Drakentemmers.

Fien Lakiere

Ferre T’Sjoen, Nicolas Nissens, Margot Reyntjens, Babette De Boodt en Charlotte Anné (vlnr.) vormen het praesidium van De Drakentemmers. ©  IF

De Drakentemmers: “Vriendschappen voor het leven”

Ze noemen zichzelf de laatste traditionele, apolitieke studentenvereniging van Gent: streekclub De Drakentemmers. “Onze kernwoorden zijn stijl, traditie en vriendschap”, zegt Ferre T’Sjoen (25), ab-actis in het praesidium, het bestuur van De Drakentemmers voor dit academiejaar. “We volgen de oude manier van cantussen, zonder kiel of labojas. Wie gedoopt wil worden, moet een cursus leren over de tradities en de stad Gent en daarover een examen afleggen.”

Daarnaast doen ze allerlei studentikoze activiteiten zoals een kroegentocht, stadsspel of clubavond op café. Voor hun twintigjarig bestaan dit jaar gaat er een ‘Gulden Draak Lustrumcantus’ door. De vereniging werd een eerste keer opgericht in 1935, en opnieuw na de Tweede Wereldoorlog in 1948. In de jaren ’80 doofde ze uit, maar twintig jaar geleden werd er nieuw leven ingeblazen.

“We hebben nu 150 à 200 leden, zowel ‘interne’ als ‘externe’”, zegt T’Sjoen. “Om te kunnen toetreden als intern lid, moet je getogen zijn in het Gentse en student zijn. Daarnaast moet je hier ingeschreven zijn als student of geboren zijn in Gent. Welke richting je doet, maakt niet uit. Doordat we op vrijdag samenkomen zijn er ook meer mensen zoals ik die blijven komen als ze al werken.”

De Drakentemmers verzamelen in de Masters Pub in de Sint-Amandstraat. “Het is niet zo dat omdat we van Gent zijn er niemand van ons op kot zit, of dat iedereen elkaar al kende van voor hun studententijd. Het is vooral een leuke mix die zorgt voor vriendschappen voor het leven.”

Info: elke vrijdag clubavond in Masters Pub, www.dedrakentemmers.be

Het praesidium van ’t Stropke: Tristan Van Huylenbroeck, Aline Van De Keere, Kyara Moreels, Quinten De Maeyer, Doran D’Hondt, Evita Moreels en Gilles Van Steenkiste (vlnr.). ©  David Van Hecke

’t Stropke: “Wij hebben ’t Vliegerke als clublied”

Net als bij De Drakentemmers moeten ook nieuwe leden van ’t Stropke eerst een examen afleggen. “We spelen een stadsspel om de geschiedenis van Gent te leren kennen, want het is niet omdat je hier woont dat je de historische uitleg kent”, zegt praeses Quinten De Maeyer.

Het Gentse aspect is belangrijk tijdens hun activiteiten. “Tijdens cantussen zingen we sowieso ’t Vliegerke, want dat is ons clublied”, zegt De Maeyer. “Ook andere (volks)liedjes zoals In mijn stroatje of Loetsebollekezoetse passeren. We proberen het Gents dialect te gebruiken en door te geven, omdat spijtig genoeg de meeste dat niet meer kunnen.”

Daarnaast staat er steevast een Gentse avond op de planning. “Dan zorgen we voor Gentse biertjes, jenever en botrams mee uuflakke. Voor ons dertigjarig bestaan organiseren we onder andere een galabal in het NTGent.”

’t Stropke werd opgericht in 1993 en telt ongeveer 190 leden. De focus ligt op studenten uit 9000 en groot-Gent. “Als iemand uit pakweg West-Vlaanderen erbij wil, kunnen we een uitzondering maken, maar maximum een derde van ons ledenaantal mag ‘extra muros’ zijn. We vormen een leuke mix van studierichtingen. Zelf volg ik sociaal werk, maar ik leer van iedereen bij. We zijn een kleine vereniging, dus studenten zijn bij ons geen nummer.”

Info: elke dinsdag clubavond in café Delirium, Facebookpagina ’t Stropke Gent

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs