Fatih en Fleur tonen studentenleven in ‘Iedereen Beroemd’: “Mooie herinneringen voor later”

Fleur uit Tongerlo en Fatih uit Herentals nemen hun intrek in een Gents studentenkot. © Carlo Coppejans

Herentals, Westerlo -

Een nieuw studentenjaar, en dus ook nieuwe studenten in Op Kot. De rubriek uit Iedereen Beroemd verwelkomde zopas twee gezichten uit de Kempen: Fatih (18) uit Herentals en Fleur (18) uit Tongerlo (Westerlo). “Leuven is dichter bij huis dan Gent om te studeren, maar met Leuven voelden we geen connectie.”

Tom Vets

Elke dinsdag en vrijdag toont Op Kot in minisoap-vorm het dagelijkse leven van een groep studenten, die voor de rubriek voortdurend vloggen. “Heel wat studenten waren hier vorig jaar al op kot. Hun band was hecht. We zijn nieuwkomers, maar werden direct opgenomen in de groep”, klinkt het bij Fatih en Fleur.

Hoe kwamen ze in Gent terecht? “Een vriendin wist dat ik graag in Gent of Brussel wilde studeren”, vertelt Fleur. “Ze zag dat Iedereen Beroemd studenten zocht, en stuurde me de inschrijvingslink door.”

“Voor mij stond het direct vast dat ik in Gent ging studeren”, zegt Fatih. “Dat ik nu ook een beetje meehelp aan een tv-programma is wel fijn. Tenslotte zijn het herinneringen uit een belangrijke periode in ons leven die we vereeuwigen. Het lijkt me heerlijk om die beelden later aan mijn partner of kinderen te tonen.”

Voor studenten uit de Kempen lijkt Leuven meer voor de hand te liggen. “Ik ging eerder al naar school in Antwerpen. En ik voelde geen connectie met Leuven”, zegt Fleur. “De stad spreekt me veel minder aan dan Gent, waar er volgens mij in het weekend meer aan cultuur te beleven valt.”

 ©  Carlo Coppejans

“Leuven is heus een fijne stad, maar ik zag me er ook niet studeren. In Gent kwam ik geregeld met vrienden”, vult Fatih aan. Toch is de aanpassing om te studeren aan een hogeschool ver van huis groot. “Alleen al het accent van die docenten”, lacht Fleur. “Volgens huisgenote Madelon, die ook kunstwetenschappen studeert, geven ze soms in plat Gents les. Maar dat is een aangenaam accent.”

Fleur is afkomstig uit Tongerlo en ging naar de lagere school in Zoerle-Parwijs. “Een logische keuze voor later is dan Sila in Westerlo, maar ik wilde naar een kunstrichting. Dat lukte in Antwerpen waar ik op internaat zat. Ik kon dus al mijn plan alleen trekken.”

Voor Fatih, die op De Vesten in Herentals zat, is alles nieuw en dat noemt hij een uitdaging. “Het was mijn droom om op eigen benen te staan, om te bewijzen dat het lukt. Ik wil zelf beslissen wanneer ik studeer en uitga. Maar ik besef dat ik nu zelf boodschappen moet doen en uitkijken hoeveel geld ik spendeer.” Fleur knikt. “Maar het op eigen benen staan spreekt me wel aan”, zegt ze.

Fatih heeft drie oudere zussen. Werd hij verwend? “Men zegt dat wel, maar je zal me dat zelf nooit horen zeggen. Ik kreeg wel veel, maar ik geef ook veel terug.” Als bijnaam heeft hij ‘de Messi van Herentals’. Ik heb gevoetbald bij Westerlo en had hoge ambities, hoewel de kans op slagen klein was. Toch had ik nooit het plan om een sportopleiding te volgen.”

Zijn keuze viel op communicatiewetenschappen. “Ik twijfelde lang”, zegt Fatih. “Zelfs nu verander ik misschien nog. Ik koos nu dit omdat het een bredere richting is waar later meer opties mee zijn.”

De studenten hebben iets om naar uit te kijken want Fleur bakt rabarbertaart. “Met dank aan het recept van mijn oma. Als ik op kot kan bakken, denk ik zo ook een beetje aan thuis.” Onlangs op tv was te zien hoe de keuken enorm smerig was. “Dat is opgelost. Er hangen regels aan de muur, hopelijk volgt iedereen ze op.”

Zijn ze blokbeesten? “Ik heb uitstelgedrag. Dat weet ik nu al”, aldus Fatih. Fleur weet het nog niet goed. “Ik zal weldra ondervinden of ik makkelijk achter mijn bureau geraak. Ik moet een dag niet naar de les. Een moment om te blokken, maar in de stad zijn zoveel verleidingen.” En welke job willen ze later uitoefenen? “Dat is een vraag die je nu nog niet moet stellen”, lachen ze.

Iedereen Beroemd, Een, maandag en vrijdag om 19.40u

 ©  Carlo Coppejans

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs