Zwerfvuilhandhavers doen niet aan sensibilisering

De zwerfvuilvaststellers van Ovam gaan ook ‘s avonds en in het weekend op controle. © RR

Herentals -

De Herentalse stadsdiensten krijgen in oktober de steun van een reeks zwerfvuilhandhavers van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam). Die hebben recent een opleiding tot officiële GAS-vaststeller gekregen, zodat zij overtredingen rond gemeentelijke administratieve sancties mogen controleren.

Twee weken lang, verspreid over de maand oktober, trekken zij langs bekende zwerfvuilhotspots zoals het skateterrein op de Herenthoutseweg, de zone tussen het basketbalterrein en de molensteen op de Molenvest en in het binnengebied tussen zaal ’t Hof en het stadspark. Die controles voeren ze ook ’s avonds en in de weekends uit. Ze gaan op zoek naar (daders van) achtergelaten afval, van sigarettenpeuken en kauwgom, over drank- en snoepverpakkingen, tot kleine zakjes met afval. Ook mogen ze hondenbaasjes aanspreken over het bezit van hondenpoepzakjes.

“Deze zwerfvuilhandhavers werken niet met waarschuwingen en maken dus onmiddellijk een bestuurlijk verslag op, wanneer ze een overtreding vaststellen”, klinkt het bij het stadsbestuur. “Dit bestuurlijk verslag bezorgen ze dan aan de sanctionerende ambtenaar van de stad, die vervolgens zes maanden de tijd heeft om het dossier te behandelen en een GAS-boete of een alternatieve maatregel op te leggen.” (ho)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs