Verkeersknip maakt van marktplein echt dorpshart Morkhoven

Wanneer de witte hoeve (achter de bomen) verdwijnt, kan de hoofdas verlegd worden naar Dorp (straatje links) en een knip geplaatst worden in de Goorstraat (rechts). © RR

Morkhoven -

De opmaak van het masterplan voor het dorpscentrum van Morkhoven (Herentals) zit in de laatste rechte lijn. De suggestie van een verkeersknip geeft gehoor aan de wens om een echt dorps- en ontmoetingsplein te maken.

Hans Otten

Het studiebureau Atelier Romain maakt in opdracht van het stadsbestuur een masterplan op om van het dorpscentrum van Morkhoven weer een bruisend en overzichtelijk geheel te maken, met plaats voor ontmoeting, dienstverlening en geconcentreerde parkeer- en woondruk. Na een eerste inspraaksessie in mei heeft het bureau de wensen en opmerkingen van de Morkhovenaren in een voorlopig masterplan gegoten. Na een nieuw inspraakmoment moet dat uiteindelijk dit najaar tot een definitief plan met een mooi omschreven toekomstvisie te komen.

Enkele ontwikkelingen die in Morkhoven op til zijn, vormen de uitgangspunten om tot het plan te komen. Basisschool De Wegwijzer zou haar twee vestigingen het liefst op één locatie samenbrengen, een verhuizing van de lokale Chiro biedt enkele opportuniteiten en de heraanleg van de Molenstraat - gepland in 2024 - moet een veiliger verkeersbeeld opleveren.

Landelijk karakter

“We vertrekken vanuit de visie dat nieuwe woonprojecten zich alleen kunnen ontwikkelen in de bestaande woonzones en de woonuitbreidingsgebieden niet mogen worden aangesneden”, zegt Sébastien Ronchetti van het studiebureau. “Daarmee willen we het landelijke karakter en het landschap rond het dorp zo veel mogelijk vrijwaren. Maar er zijn zeker nog sites in het dorp waar verdere woonuitbreiding via verdichting mogelijk is. Wanneer De Wegwijzer één vestiging verlaat, kunnen daar woningen gebouwd worden. Dat geldt ook wanneer Chiro Morkhoven op lange termijn zou verhuizen. Het is een maatschappelijke trend dat er meer alleenstaande ouders en senioren bijkomen. Die willen we ook de kans bieden om zo lang mogelijk in het dorpshart te blijven wonen.”

De inwoners lieten bij het eerste overleg duidelijk verstaan dat ze een echt dorpsplein wensen, in plaats van de huidige verharde vlakte die vooral als een rommelige parking dienstdoet. “Er zijn plannen om de witte hoeve op de hoek van het plein te slopen. Dat geeft de mogelijkheid om de het verkeer via het straatje Dorp het centrum in te laten rijden, zodat we in de Goorstraat in de omgeving van de Streepstraat een verkeersknip kunnen aanbrengen. Door de Streepstraat vervolgens ook eenrichtingsverkeer te maken, krijgen we een groter plein dat door ontharding beter geschikt is voor het gemeenschapsleven. We zouden er wel nog beperkt kort- en langparkeren ten behoeve van de handelaars kunnen toelaten.”

Dat maakt het ook mogelijk om meer zachte wegverbindingen voor fietsers en wandelaars in de dorpskern aan te leggen. Het plan bevat ook ideeën om met aanplantingen het groen van de landelijke omgeving in het centrum binnen te halen. Wel houdt het studiebureau rekening met de opmerking dat Morkhoven nu eenmaal een dorpje is waar je zonder auto niet ver geraakt. Daarom blijven er verschillende parkeermogelijkheden nadrukkelijk opgenomen.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs