Atletiek 

Wesley De Kerpel stopt na beste seizoen ooit: “Zware blessure en “er alleen voor staan” vervroegt afscheid”

Wesley De Kerpel wilde het jaar te veel vermijden. © If

Met pijn in het hart hing Wesley De Kerpel zijn spikes aan de wilgen, uitgerekend na zijn beste seizoen ooit. “Met 7.54.48 over de 3.000m en 13.41.15 over de 5.000m zat ik zeker nog niet aan mijn maximum.”

“Deze zomer heb ik geen enkele wedstrijd meer gelopen. Na mijn prachtige zomer van 2021 geraakte ik zwaar geblesseerd”, doet de 33-jarige voormalige Roba-atleet zijn verhaal. “Ik liep een scheur in het bekken op. Ik heb nu een jaar revalidatie achter de rug en ik besefte dat ik 8 tot 9 maanden nodig zou hebben om opnieuw in topvorm te geraken. Mijn omgeving zei me dat dit het geschikte moment was om afscheid te nemen. Ik geloofde hen niet, maar moest hen uiteindelijk gelijk geven. Het zou het jaar te veel zijn geweest. Mijn trainingen waren niet meer te combineren met mijn job als leerkracht. Twaalf jaar lang heb ik de puzzel kunnen leggen om twee keer per dag, behalve ’s zondags, te kunnen trainen om zo aan een totaal van 130 km per week te komen, ook als het regende en zelfs op Kerstdag. Bovendien zijn mijn vriendin en ik uit elkaar gegaan en sta ik er helemaal alleen voor het huishouden.”

Topsport niet gezond

“Ik train nog elke dag, maar het blijft niet bij lopen alleen. Ik zit vaak in de fitness om mijn bovenlichaam te ontwikkelen. Een atleet ontwikkelt vooral zijn beenspieren, veel minder zijn borstkas en armspieren. Dat wil ik in harmonie brengen. Ik ga ook mountainbiken, maar in alles vermijd ik nu het extreme. Topsport is overigens niet helemaal gezond. Ik trainde zo hard dat ik vaak sukkelde met verkoudheden en keelpijn.”

Atletiek iets teruggeven

“Hoe het verder moet? Ik heb al een reeks sollicitaties gekregen om trainer te worden, maar ik ga er voorlopig niet op in. Maar zeg nooit, nooit. In de toekomst zie ik me wel iets doen achter de schermen. Ik wil de atletiek iets teruggeven, want de sport heeft me veel bijgebracht, vooral discipline. Dat breng ik mijn leerlingen ook bij in de klas.”

“Mijn beste herinneringen? Dat zijn niet mijn records”, verrast Wesley De Kerpel, terugblikkend op zijn carrière. “Records lopen was moeilijk en zwaar, maar ik haalde meer voldoening met mijn prestaties in een geslaagde CrossCup-campagne. Dat zijn toch 6 à 7 wedstrijden na elkaar, waarin je op topniveau moet presteren”, besluit De Kerpel. (eg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Video

Meest gelezen uit de buurt