Na de stormloop: Oost-Vlaamse groepsaankoop voor zonnepanelen komt terug, maar niet meer dit jaar

 ©  ANP/Hollandse Hoogte/Barton von Flymen

Gent -

Er komt dit jaar geen derde groepsaankoop voor zonnepanelen in de provincie Oost-Vlaanderen. Dat bevestigt het provinciebestuur. “De installateurs zouden dit niet aankunnen.”

Geert Neyt

LEES OOK. Stormloop op zonnepanelen: provincie moet ingrijpen en duizenden gezinnen blijven achter in de kou

De afgelopen weken kregen de provinciale diensten een zondvloed van inschrijvingen te verwerken voor de groepsaankoop voor zonnepanelen die in de zomer was opgestart. De paniek die de uit de pan swingende energieprijzen had veroorzaakt, was plots zo tastbaar dat iedere Oost-Vlaming plots zonnepanelen op zijn dak wou.

Door de stormloop zag de provincie zich genoodzaakt de inschrijvingsperiode – die tot november zou lopen – vroegtijdig af te sluiten waardoor heel wat geïnteresseerden in de kou bleven staan. Ze dachten namelijk dat ze nog twee maanden de tijd hadden om zich in te schrijven.

De provincie beraadde zich vorige week over een mogelijke derde groepsaankoop dit jaar, maar dat idee is nu afgeblazen. “De installateurs hebben daar gewoon de capaciteit niet toe”, zegt de bevoegde gedeputeerde Riet Gillis (Groen). “Als we nog meer zonnepanelen plaatsen dit jaar zouden we de kwaliteit niet langer kunnen garanderen.”

Er komt wel een nieuwe groepsaankoop volgend jaar in april. “Wie daarop inschrijft, zal in het najaar 2023 zonnepanelen geplaatst krijgen. Wie zich nu op de website van de provincie registreert zal volgend voorjaar als eerste worden gecontacteerd.”

Bij de tweede groepsaankoop toonden ongeveer 4.000 gezinnen interesse voor zonnepanelen, waarvan er 950 effectief konden inschrijven. Wie batterijen voor zonnepanelen wil laten plaatsen, kan wel nog intekenen op de groepsaankoop.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs