Oppositie CD&V: “Meerderheid blijft te passief in fusiedossier”

 © belga

Destelbergen -

De CD&V-oppositie hekelt de houding van het schepencollege inzake de fusies. “Afwachten is niet de beste strategie, we willen niet verplicht fusioneren met Gent maar onze eigenheid behouden”, zegt fractieleider Carolien Ongena.

 Geert Herman

Op de gemeenteraad van aanstaande donderdag wil de christendemocratische oppositie tekst en uitleg bij de plannen - of het ontbreken daarvan - rond de fusiecarrousel in de gemeenten van onze regio. De aanleiding is het nieuws dat Melle en Merelbeke op gemeentelijke vrijersvoeten zijn met een mogelijke fusie als uitkomst. Het geeft de oranje oppositie een wrang gevoel: “Toen dit voorjaar de officiële vraag kwam van de gemeente Melle om verkennende fusiegesprekken met Destelbergen op te starten, kwam er een njet van het schepencollege, dat hierin geen meerwaarde zag.Burgemeester Elsie Sierens vertelde bijna drie jaar geleden op de gemeenteraad dat een fusie niet aan de orde was tijdens deze bestuursperiode”, zegt Carolien Ongena. “Wij hekelen de passieve houding van het schepencollege, want Vlaanderen streeft naar gemeenten met 30 000 tot 50 000 inwoners. Indien wij geïsoleerd achterblijft in deze fusiegolf, zal er boven ons hoofd beslist worden met wie we moet fusioneren. Een gemiste kans in mijn ogen, zeker omdat er nu Vlaams geld gegeven wordt om vrijwillig te fusioneren.”

Wichelen lonkt volgens CD&V ondertussen naar Laarne, waardoor de burgmeester volgens de oppositiepartij plots wakkergeschud wordt en ze een fusie tussen Destelbergen, Laarne en Melle plots wel ziet zitten. “Rijkelijk laat, want die piste hebben wij op 9 mei heel duidelijk voorgelegd op een vergadering met het schepencollege en de fractieleiders”, klinkt het.

“Wij willen een sterke gemeente vormen in de rand van Gent, waarvan we de regie zelf in handen hebben. Zonder verplichting om te fusioneren met de stad zelf”, besluit Carolien Ongena. Wordt zonder twijfel vervolgd.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs