Jan heeft jongdementie, maar kookt samen met topchefs in uitzonderlijk restaurant

 ©  Stad Gent

Gent -

In de Gentse Hotelschool opent binnenkort een uitzonderlijk pop-uprestaurant. Een team van mensen met jongdementie roert er in de potten onder wie Jan Ipers, die de diagnose van Alzheimer kreeg.

Fien Lakiere

Het Moment, zo heet het tijdelijke restaurant dat binnenkort in de Gentse Hotelschool gerund wordt door mensen met jongdementie. De naam is niet toevallig, want na zo’n diagnose leef je in het hier en nu. Dat bewijst Jan Ipers, die na zijn diagnose van Alzheimer niet bij de pakken bleef zitten, ondanks de moeilijkheden die hij ondervindt met praten en taal in het algemeen.

“Toen ik niet meer op mijn job kon blijven werken, volgde ik Russisch, Spaans, kunstacademie en twee jaar koksopleiding. Ik ga mij smijten in de keuken. Als er vroeger familiefeestjes waren, bakte ik de taarten. Laat die dessertjes dus maar aan mij over.”

 ©  Stad Gent

Ipers is een van de mensen met jongdementie die instaan voor het eten en de bediening in Het Moment. Ze worden daarin bijgestaan door leerlingen van Hotelschool Gent. Gentse topchefs als chocolatier Joost Arijs, Olly Ceulenaere van Publiek en Vilhjalmur Sigurdarson van Souvenir zorgden voor de gerechten en helpen mee koken.

De bedoeling van het restaurant is om jongdementie onder de aandacht te brengen en ervoor te zorgen dat mensen met jongdementie hun talenten kunnen inzetten. Het restaurant opent de deuren op 12 en 19 oktober. Voor het gastronomische vijfgangenmenu betaal je 75 euro per persoon.

Info: www.stad.gent/hetmoment

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs