Zandvlakte rond kerk verandert in groene tuin met zitbanken: “Kerkenend wordt woonerf”

De werkzaamheden rond de kerk van Poederlee starten in november en duren een half jaar. © Bart Van den Langenbergh

Poederlee -

De vernieuwing van de omgeving van de Sint-Jan-Baptistkerk in Poederlee (Lille) start in de maand november en duurt ongeveer een half jaar. De site met oude graven op een zandvlakte wordt omgetoverd tot een kerktuin met groen en zitbanken. De gemeente neemt ook de straat Kerkenend onder handen.

Bart Van den Langenbergh

De grote, bruine zandvlakte tussen de kerk en de gewestweg N153 maakt plaats voor een tuin met een bloemenweide. “De oude grafzerken rond de kerk werden weggenomen, met uitzondering van vijftien waardevolle grafzerken die geïntegreerd worden in de tuin. In oktober wordt de oude grafkelder afgebroken en opgevuld”, luidt het bij de gemeente Lille. “Er komen nieuwe paden rond de kerk en ook twee zitbanken.”

De doorgang aan de gewestweg gaat definitief dicht. In de plaats daarvan creëert de gemeente een nieuwe toegang achter frituur Den Tipzak. Zowel tegenover café In Den Hemel als aan de parking langs De Wijngaard, naast de voormalige pastorie, installeert het lokaal bestuur fietsenstallingen.

Woonerf

Kerkenend, de straat nabij de kerk, krijgt een gescheiden rioleringsstelsel en een waterleiding in kunststof. “Daarna wordt Kerkenend volledig aangelegd met mozaïekkasseien, zoals in de Heymansstraat in Wechelderzande. In Kerkenend en rond de kerk verschijnt overal ledverlichting. Na de werkzaamheden wordt Kerkenend een woonerf. Je mag er dan maar maximaal twintig kilometer per uur rijden. Voetgangers mogen de volledige breedte van de openbare weg gebruiken.”

Het fietspad langs de gewestweg sluit ook dichter aan tegen de afsluiting rond de kerktuin. Een groenbuffer tussen de gewestweg en het fietspad moet de veiligheid van de fietsers verhogen.

Tijdens de heraanleg moeten fietsers gedurende anderhalve maand een wegomlegging volgen.

Ook de straat Kerkenend aan de kerk in Poederlee wordt onder handen genomen. © RR

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs