KAATSEN NATIONAAL  

Kampioenscoach Geert Vandervelden ziet met lede ogen toe hoe het kaatsen aftakelt in Vlaanderen: ”Over de grenzen durven kijken”

Geert Vandervelden: “In 2018 werd België in Ecuador nog wereldkampioen kaatsen.”  ©  GEERT TRESIGNIE

GALMAARDEN -

Thieulain is de nieuwe kampioen in de hoogste afdeling en die Waalse club wordt gecoacht door een Vlaming, namelijk Geert Vandervelden (56). Hij is gepokt en gemazeld in het kaatswereldje, maar moet nu ook met spijt in het hart toekijken hoe de kaatssport in Vlaanderen achteruit boert.

Eric Biesemans

Vandervelden is als kaatser in feite een exponent van het grote Tollembeek.

“Maar door al die kleppers toen verkaste ik naar satellietclub Marcq”, vertelt de politieman, die daarna nog bij een half dozijn clubs zou spelen om uiteindelijk te finishen als koordspeler bij Galmaarden.

“Daarna was ik tien seizoenen coach bij Kokejane en was ik gelijktijdig bondscoach. In 2018 stopte ik na acht jaar het Nederlandse team te hebben geleid. Na een sabbatjaar kwam Thieulain, gelegen tussen Leuze en Aat, aankloppen. Ik stond er de kaatsers mentaal en psychologisch bij, terwijl er ook een andere structuur in de club geïntroduceerd. Resultaat was dat in 2019, na jarenlang wachten, nog eens een Waalse club kampioen speelde in Nationale 1. Dat deden we, na de tweede plaats vorig seizoen, nu nog eens over.”

Vandervelden pendelt als coach met zijn team mee van de opslagzone naar de grote rechthoek en terug.

“Bij de meeste clubs is het wel ieder op zich. Enkel bij Isières wordt met Claude Leleux ook op die manier gewerkt. De spelers weten best hoe het moet en ik beperk mij tot het mentale aspect en een tactische wissel. Als het bij de speler niet goed zit in het hoofd, dan lukt het ook niet op terrein. Dat waren dit seizoen onze troeven: een hecht team vormen, nooit panikeren en de polyvalentie van de groep uitspelen.”

“Ja, het kaatsen in Henegouwen leeft nog fel. Ons terrein ligt centraal in de gemeente, tussen de school en de kerk. Er is een jeugdwerking en Thieulain telt negen jeugdploegen. Dat is nu net een verschil met Vlaanderen. Overal wordt het kaatsen verbannen uit de dorpskern met als gevolg dat de zichtbaarheid verdwijnt, het publiek wegblijft en de jeugd geen kennis maakt met deze sport. Er zijn ook geen drijvende krachten om promotie te voeren in de scholen. Dat gebeurt in Wallonië dan wel weer. Ook de gemeente draagt daar bij om het kaatsen te etaleren. Het begint met een club en er moet ook een terrein zijn om kaatsen te kunnen beoefenen. In Thieulain komt de jeugd nu zelf aankloppen. Hun ouders zien een gestructureerde club, met begeleiding en het is bovendien gratis.”

“In Wallonië is er een structuur met gediplomeerde trainers. Die trekken naar scholen met iemand van een club, er zijn flyers en jonge gasten worden warm gemaakt en naar de ballodroom gelokt. Maar de kaatssport moet ook eens over de grenzen durven kijken en eens zien hoe andere sporten zich ontwikkelen en groeien. Overal ter wereld wordt gekaatst, maar in verschillende varianten. Wij moeten mee evolueren, want stilstaan is achteruitgaan. Neem nu nog maar de bal waarmee wordt gespeeld, elk jaar is er een nieuw exemplaar. Dat zou toch niet mogen. Vlaanderen moet een nieuw elan ontwikkelen met ervaren mensen. Ook muurkaatsen mag best een duwtje in de rug krijgen. Vergeet niet dat België in 2018 in Ecuador nog wereldkampioen kaatsen werd. Dat moet je als federatie meenemen”, aldus nog praatvaar Geert Vandervelden.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs