Seraphine (19) en Maurice (21) toveren oude tramstelplaats om tot bar en exporuimte: “We willen mensen confronteren met kunst”

 ©  IF

Merelbeke -

De jonge ondernemers en studenten Seraphine Verstraete (19) en haar vriend Maurice De Walsche (21) hebben een bar en exporuimte ingericht in de oude tramstelplaats in Merelbeke. Tot en met 1 oktober geven ze jonge artiesten de kans om hun kunst tentoon te stellen in Bar Bildung.

Lotte Ruysschaert

De tramstelplaats is een beetje een verloren plek in Merelbeke, vindt Seraphine. De studente kunstwetenschappen zag er wel de ideale locatie in voor de pop-upbar en expositieruimte die ze er met haar vriend Maurice De Walsche heeft ingericht.

“We wilden allebei iets organiseren. Maurice studeert experimentele psychologie en onderneemt graag. Hij steunt mijn interesse in kunst en zo kwamen we op het idee om jonge artiesten samen te brengen met Bar Bildung”, vertelt Seraphine.

Acht kunstenaars

Bar Bildung is de bar en expositieruimte die ze hebben ontworpen. Twee weken lang exposeren acht jonge kunstenaars hun werken, vier per week. Tot en met 21 september zijn werken van onder anderen Margo Vanneste en Freek Lannoo te bezichtigen. Van 24 september tot en met 1 oktober komen bijvoorbeeld Loïs Pluymers en Sarah Van der Vennet aan bod. (lees verder onder de foto’s)

 ©  if

 ©  if

Het zijn twee heel verschillende expo’s met installaties, schilderkunst en textiel. Seraphine volgde de artiesten die exposeren al een tijdje op sociale media. “Ik heb contact met hen opgenomen en ze waren enthousiast. We wilden geen saaie witte galerijmuren waarin alle kunstwerken op ooghoogte hangen, dus zijn we creatief aan de slag gegaan met de ruimte.”

Een oude tram werd verwerkt in de expo’s. “Hij functioneert als een soort ark van Noah die klaarstaat om weg te varen in een zondvloed. Dat maakt het ook actueel met de stijgende zeespiegel”, legt Seraphine uit. Dat thema is wel heel breed en de artiesten waren vrij om het te interpreteren zoals ze wilden. (lees verder onder de foto’s)

 ©  if

 ©  IF

Interessante interactie

Bij Bar Bildung hoort uiteraard een bar, waar de bezoekers iets kunnen drinken. “Maar je kan gerust naar de expo’s komen zonder iets te drinken. Het is heel interessant om de interactie en het contrast te zien tussen mensen die gepassioneerd zijn door kunst en daarvoor komen, en zij die gewoon benieuwd zijn en komen kijken wat hier gebeurt. We willen mensen confronteren met kunst.”

De naam Bar Bildung komt van het filosofische concept ‘bildung’. “Voor ons komt het erop neer dat we allemaal samen streven naar een soort kennis. De alliteratie was ook mooi meegenomen.”

INFO: Tot en met 1 oktober elke dag open van 12 uur tot 22 uur, behalve op 22 en 23 september. Meer info vind je op hun Instagrampagina.

 ©  if

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs