Groen betreurt afschaffing deel van fietsstraten

De fietsstraat in de Amelbergastraat. ©  kma

Zandhoven -

Groen betreurt dat de gemeente Zandhoven een aantal fietsstraten heeft ingekort of geschrapt. Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) legde nog eens uit dat het om proefopstellingen ging die niet altijd hun nut bewezen.

Kristin Matthyssen

De bespreking van de aanpassing aan de proefopstelling in het mobiliteitsplan stond op de agenda van de gemeenteraad. Raadslid Ward Belmans (Groen) vond het spijtig dat een aantal fietsstraten werd ingekort of geschrapt. “In mijn ogen gaat het om afzwakkingen, wat ik jammer vind”, zegt Belmans. “Het is spijtig dat de fietsstraten in Massenhoven en Viersel werden afgeschaft en de fietsstraat in Zandhoven werd ingekort. Ik vind het ook jammer dat er geen eenrichtingsverkeer meer is in een deel van de Veerstraat. Dat het niet altijd werkte zoals het hoorde, komt ook door een gebrek aan handhaving. Ik word hier op mijn fiets in de fietsstraat in Zandhoven nog altijd door auto’s voorbijgestoken.”

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) benadrukte dat het om proefopstellingen ging, die na evaluatie soms hun effect misten. “Zo bleek de fietsstraat in de Cauwenberglei en de Blauwhoef geen succes. De enige momenten dat het daar echt heel druk is met fietsers is tijdens het ijsjesseizoen. Dan hebben de automobilisten wel het verstand om daar in die smalle straten achter de fietsers te blijven rijden. Maar buiten het ijsjesseizoen is het eigenlijk niet nodig om daar aan automobilisten op te leggen maximum 30 kilometer per uur te rijden, en dat over lange afstanden. In overleg met de buren werd dat teruggeschroefd.”

“In Viersel bleek dat 95% van de inwoners tegen het eenrichtingsverkeer in de Veerstraat was”, zegt de burgemeester. “De mensen vonden de rijrichting verkeerd. Maar toen we die rijrichting dan wilden omdraaien, bleken de mensen er nog steeds tegen. De meesten wilden gewoon weer de toestand zoals vroeger. In de Keulsebaan in Pulle was de situatie met de knip minder uitgesproken. Daar was 50% voor, 50% tegen. We hebben de knip wel nog wat verlegd.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs