Pascale raakte dankzij workshops uit burn-out: “Merrie Wotti heeft mij gered, paarden zijn beter dan pillen”

Van links naar rechts: Silke, Pascale op Wotti, Katrien en Tinne Verstappen. Door het contact met het paard krijgen de deelnemers meer aarding met de natuur en alles er omheen. ©  kristin matthyssen

Zoersel -

In Zoersel kregen Tinne Verstappen en Karen Vermuyten van Equi-librium de eretitel ‘Duurzame Held’. We gingen kijken tijdens hun workshop relaxatie met paarden, die erg in de smaak valt bij mensen die wat zelfzorg kunnen gebruiken. “Merrie Wotti heeft mij gered toen ik diep zat”, getuigt Pascale (55) uit Wechelderzande in die workshop. “Haar foto staat zelfs op mijn nachtkastje.”

Kristin Matthyssen

De gemeente Zoersel beloonde haar lokale duurzame helden met een lunch. Het gaat om personen die mee een steen verleggen voor een wereld zonder armoede of honger, waar mensen in goede gezondheid en welzijn kunnen leven. Dit jaar gaat het om Tinne Verstappen en haar moeder Karen Vermuyten van equitherapiecenter/zorghoeve Equi-librium, Gwenn Tielemans van zorgboerderij Sanatur, de vrijwilligers van sociale kruidenier de Netzak, de vrijwilligers van de Zoerselse derdewereldorganisaties en de wereldraad.

Dat het woord ‘held’ niet overdreven is, kunnen we zelf vaststellen bij Equi-librium in de Herentalsebaan in Zoersel. In 2016 begon Tinne Verstappen (32), bachelor in de toegepaste psychologie en paardenliefhebster, samen met haar moeder inclusieve paardenkampen te organiseren voor kinderen met en zonder een beperking. Intussen zijn er ook workshops voor volwassenen bijgekomen, relaxatie met paarden en zelfs loopbaanbegeleiding met het paard. Op vrijdag is er ook nog de zorghoeve.

Samen de ogen sluiten. Zelfs Wotti doet mee. ©  kristin matthyssen

Silke Nys (31) uit Zoersel is al eens bij Equi-librium geweest voor relaxatiesessies in de natuur. “Héél lang geleden in mijn kindertijd heb ik wel eens op een paard gezeten. Ik kan niet rijden. Maar gewoon die warmte voelen, die rustgevende bewegingen als je rondstapt, helpen mij om te ontspannen en los te laten. Het doet altijd deugd eens iets voor jezelf te doen, in het hier en nu. Dat er dieren bij betrokken zijn, maakt het voor mij als dierenvriend extra leuk.”

Silke op Wotti tijdens een knuffelmoment. ©  kma

Hoogsensitief

Katrien Meys (42) uit Zoersel volgde al eens een coaching met een paard bij Tinne. “Ik ben hoogsensitief, en ik merk aan alles dat ook alle paarden hoogsensitief zijn. Als je wandelt in de piste en je stopt, stoppen ze ook. Paarden zijn spiegels. Thuis heb ik ook knuffelkippen.”

Pascale (55) uit Wechelderzande (Lille) heeft misschien nog wel het hardst van iedereen naar deze relaxatieworkshop uitgekeken. “Tinne had laten weten dat merrie Wotti erbij was. En Wotti heeft mij in zekere zin gered. Door de coronaperiode is het nu twee jaar geleden dat ik haar heb gezien. Veel te lang.”

Even rondstappen. ©  kma

Burn-out

Pascale worstelde lange tijd. “Ik ben daar heel open over, ook op mijn werk. Paarden zijn beter dan pillen. Ik had al allerlei therapieën geprobeerd, toen ik tijdens een fietstocht toevallig hier langs Equi-librium passeerde. Na een gesprek met Tinne en haar mama ben ik gekomen. Ik had direct een klik met Wotti. Anderhalf jaar had ik thuisgezeten met een burn-out, maar ik functioneer nu weer dankzij die equi-therapie. Ik heb zelfs een stukje staart van Wotti thuis en op mijn nachtkastje staat een foto van Wotti.”

Pascale ziet er met haar lange ruiterbenen en totale ontspanning - waarbij ze precies één wordt met Wotti - uit alsof ze al járen op een paard rijdt. “Nee, ik kan niet paardrijden. Tinne heeft het me ook al voorgesteld: zou je niet graag eens rijlessen nemen? Het klinkt aanlokkelijk, maar dat is dan weer iets totaal anders.”

www.equi-librium.be

Relaxatie in kleine groepjes met een paard is ook gewoon gezellig. ©  kma

De Duurzame Helden-lunch in Zoersel. ©  gemeente Zoersel

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs