Nieuwe bouwcode: studio’s niet gewenst, hoogstamfruitbomen nog op valreep mee

De bouw van appartementen wordt aan extra regels onderworpen. ©  kma

Zandhoven -

Na de vaststelling in mei, werd de nieuwe bouwcode van de gemeente Zandhoven nu definitief goedgekeurd. “Het is méér dan een kapstok”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Steven Van Staeyen (CD&V). “Onze diensten zijn er ook heel tevreden mee.”

Kristin Matthyssen

Terwijl veel andere gemeenten al een bouwcode hebben of een bouwpauze inlasten, duurde het wat langer vooraleer er in Zandhoven een aanzet kwam. Studiebureau Buur leverde dit jaar een lijvig document van negentig bladzijden af.

De bouwcode behandelt onder meer minimale oppervlakte van woonentiteiten, (fiets)parkeerplaatsen, maximale bijgebouwen, verhardingen, dichtheid van verkavelingen en groennormen. In andere gemeenten luidt vaak de klacht dat een bouwcode juridisch weinig waarde heeft omdat een aanvrager altijd in beroep kan bij de bestendige deputatie. Maar Zandhoven maakt zich sterk dat ook provincie en gewest de gemeentelijke bouwcode, die een verordening is, zal gebruiken als leidraad.

 ©  Jan Van der Perre

Op het vlak van appartementen stelt de bouwcode dat meergezinswoningen thuishoren in de meer kerngerichte delen van Zandhoven. Er moeten zich al minstens twee appartementen binnen een straal van vijftig meter bevinden. Inplanting en vormgeving moeten conform de bouwcode zijn. Een nieuw appartement moet gebouwd worden binnen een afstand van maximaal 250 meter tot een bushalte of binnen een afstand van maximaal 500 meter tot een school.

Raadslid Monique Suls (N-VA) was tevreden dat de opmerkingen van de Gecoro nog waren meegenomen in het finaal document dat ter stemming voorlag. Ward Belmans (Groen) toonde zich teleurgesteld dat hoogstammige fruitbomen dan weer niet waren opgenomen, terwijl dat in mei wel gezegd werd. Hij vroeg om die reden nog een maand te wachten om het aangepast document ter stemming voor te leggen. “Nu staan er alleen wilde appel en wilde peer in op het vlak van fruitbomen”, zegt Belmans. “Juist soorten waarvan je het fruit niet kan eten.”

Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) begreep zijn argument en beloofde dat er gewoon de algemene term ‘hoogstammige fruitboom’ zal worden gezet, zonder soorten te specificeren.

De hoogstamfruitboom wordt wel nog opgenomen. ©  koen fasseur

Vlaams Belang vreesde dat de beperkingen op het vlak van meergezinswoningen het kangoeroewonen zou ondermijnen. Die vraag verbaasde schepen Van Staeyen (CD&V). “Jullie klagen toch altijd over de verappartementisering van onze dorpen?”, vroeg hij. “Als we over meergezinswoningen spreken, gaat het over appartementen, niet over kangoeroewonen. Voor het zorgwonen geldt een aparte, Vlaamse wetgeving.”

Zowel Groen als Vlaams Belang betreurden dat er geen studio’s worden toegelaten. “Voor mensen die vanuit een tegenslag zoals een echtscheiding moeten terugvechten, is dit dikwijls tijdelijk het enige haalbare”, zei Ward Belmans (Groen).

Schepen Van Staeyen benadrukte dat de kwaliteit en balans in wonen centraal staat in de nieuwe bouwcode. “Onder een studio verstaan we een woonruimte waar het bed in de leefruimte staat. Appartementen met één slaapkamer laten wij wel nog toe.”

Groen keurde de bouwcode mee goed, N-VA onthield zich omdat er nog te veel afwijkingen mogelijk zijn, Vlaams Belang stemde onder meer om diezelfde reden tegen. (kma)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs