Openstaldag bij jong landbouwersgezin trekt veel geïnteresseerden

Boer Jef en Nathalie Geerts-Wouters (centraal) met onderaan hun kindjes Emile en Louise tussen sympathisanten van het Revalidatiecentrum Pulderbos die de schijt-je-rijk mee in goede banen kwamen leiden. ©  kma

Pulderbos -

De Dag van de Landbouw bij het jong boerengezin Jef (33) en Nathalie (31) Geerts-Wouters in de Draaiboom in Pulderbos had weinig last van de regen. Blijkbaar spreekt landbouw toch nog tot de verbeelding want er kwamen honderden geïnteresseerden en opvallend veel jonge gezinnen hun melkveestal bezoeken.

Kristin Matthyssen

Jef Geerts nam in 2015 het melkveebedrijf van zijn ouders over. Hij vond de liefde bij de Zoerselse Nathalie Wouters, die niet van boerenafkomst is, maar zich ook al helemaal in het bedrijf heeft ingewerkt. In 2019 namen ze een nieuwbouwstal in gebruik en het jaar daarop begonnen ze met een robot te melken. Jef en Nathalie kozen voor een lichte, luchtige stal met veel openheid en ecovloeren. De koeien die melk geven liggen in diepstrooiselboxen en de andere koeien en volle vaarzen krijgen dag en nacht toegang tot de weide.

De kalfjes hadden een grote aantrekkingskracht. ©  kma

Nathalie is verpleegkundige en werkt nog in het Revalidatiecentrum van Pulderbos. Om het AARD-project van de kinderboerderij van het Reva te steunen, kon je tijdens de Dag van de Landbouw meedoen aan een schijt-je-rijk, waarbij de bezoekers voor 2,5 euro konden gokken welke van de drie uitverkoren koeien op welk tijdstip in welk vak een ‘vlaai’ zouden deponeren.

De melkrobot in actie had veel bekijks, net als de speelhoek vol strooisel waar twee kalfjes zaten die zich volop lieten knuffelen. Ook elders in de stallen konden kinderen kalfjes aaien, informatieve bordjes lezen of een tractorparcours afleggen. Koeien demonstreerden als echte modellen hoe ze zich door een draaiende borstel lieten masseren.

Zalig, zo’n borstel! ©  kma

Nathalie zou graag volgend jaar een doe-mee-boerderij starten in het melkveebedrijf. “Het concept staat nog niet vast”, vertelt ze. “Zorghoeve, kinderfeestjes, educatieve klasbezoeken: we gaan nog bekijken wat de beste opties zijn.”

Het jong landbouwersgezin Geerts. ©  kma

Een doe-mee-boerderij in Pulderbos zou aan de opkomst op de opendeur te oordelen zeker een succes zijn. Jef en Nathalie Geerts hebben met Emile (7) en Louise (5) zelf ook al twee toekomstige helpers klaarstaan.

De kalverknuffelhoek. ©  Frans Sluyts

Kalfjes knuffelen. ©  Frans Sluyts

Kalfjes knuffelen. ©  Frans Sluyts

De drie schijt-je-rijk-koeien worden losgelaten in hun vakkenwei. ©  kma

 ©  kma

De interesse was groot. ©  kma

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs