Den Heeten Steenweg warmt bezoekers Brooikensdag op: “Opgelucht dat regen in namiddag uitbleef”

© atv

Reet -

Reet beleefde zondag de vijfde editie van de vijfjaarlijkse Brooikensdag, een groot dorpsspektakel dat terugkeert in de tijd. Een zonovergoten editie werd het zeker niet, maar de organisatoren halen toch opgelucht adem dat hun hoogdag zondag en niet zaterdag was. Voor de opwarming zorgde Den Heeten Steenweg wel.

Bart Roggeman

Er hingen voortdurend dreigende wolken, maar de aanhoudende fikse regenbuien zoals zaterdag bleven zondagnamiddag uit waardoor er toch flink wat volk naar het centrum van Reet kwam afgezakt. De regen later op de dag, kort voor de apotheose met de dorpsreuzen, was de enige domper. “Reet is dan toch ‘heilig’”, glimlacht een van de medewerkers van vzw Brooikensstoet.

Peepshow! ©  Patrick De Roo

Al maakte Den Heeten Steenweg aan de kerk meteen wel duidelijk dat Heilig Reet toch iets minder heilig is dan wordt beweerd. In het pikante straatje konden de bezoekers ‘stiekem’ een retro ‘peepshow’ binnenglippen en brachten De Polle van Suske van den Tram en Dré van Charel van den Blekke ondeugende liedjes ten gehore.

Het pestdorp in de tuin van het kasteel. ©   Patrick De Roo

Het waren slechts enkele van de ruim 150 taferelen die het publiek langs het twee kilometer lange parcours in de centrumstraten van Reet konden ontdekken. In de tuin van het Laarkasteel zorgde het pestdorp met de act van Dr. Plague voor veel bekijks, het Laarkasteel zelf baadde in een belle-époquesfeer terwijl in de Pufferstraat oldtimertractoren en landbouwalaam het boerenleven van weleer weer opriepen. In de Ravotterlei kon jong en oud zich dan weer uitleven met een ruim aanbod aan oude spelen, voor de ene nostalgie, voor anderen een ontdekking. Kortom, Reet beleefde een dorpsfeest zoals in de goede oude tijd.

Paard krijgt pedicure. ©  Patrick De Roo

Zelfs minister-president Jan Jambon (N-VA) kwam graag naar Reet afgezakt om het vijfjaarlijkse spektakel met een bezoek te vereren. “De verhoopte 15.000 bezoekers hebben we met het kwakkelweer niet gehaald, maar we mogen toch tevreden terugblikken”, zegt een gelukkige voorzitter Jef Wijckmans. “Na ruim een jaar voorbereiding zou het jammer zijn geweest dat het hele gebeuren, het is ten slotte een openluchtspektakel, volledig in het water zou zijn gevallen.”

Overal viel er wat te beleven. ©  Patrick De Roo

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs