Jacht komt in de problemen op Nete en valt stil: brandweer sleept boot weg naar veilige plaats

De Frisia werd onder begeleiding van de brandweer naar een veilige plaats gesleept. ©  Brandweerzone Rivierenland

Duffel -

Op de Nete in Duffel is zaterdag in de late namiddag een jacht in de problemen geraakt. De motor van het vaartuig viel stil en daardoor kon de schipper niet meer verder varen. De brandweer kon het jacht een eindje wegslepen en het aan de kant in veiligheid brengen.

De Duitse schipper sloeg alarm toen de motor van zijn jacht, de Frisia, stilviel op de Nete, vlak bij de brug aan de Onze-Lieve-Vrouwlaan in Duffel. Om te vermijden dat het vaartuig met de stroming zou meegedreven worden, liet hij zijn anker zakken. Zo bleef het jacht op dezelfde plaats drijven. De brandweer werd ter plaatse gestuurd om de opvarenden te helpen. Meer dan waarschijnlijk was de motor stilgevallen omdat er onreinheden in de filters waren terechtgekomen.

“Het probleem was dat het laag water aan het worden was en het jacht redelijk aan de zijkant van de Nete lag. Er was een gevaar dat het deels zou kantelen in het slijk of alleszins zou komen vast te zitten en dat wilden we uiteraard vermijden”, zegt brandweerofficier Philippe Claes. “Daarom hebben we beslist om enkele brandweerboten in te zetten om het jacht te kunnen wegslepen en een eindje verderop veilig te laten aanmeren. Voor die operatie hebben we boten van de brandweerposten Lier, Duffel en Niel ingezet.”

Het wegslepen van de boot verliep vlot. Het jacht werd tot aan het sas gebracht en kon daar in de buurt aanmeren. De Duitse opvarenden bleven ongedeerd en gaan nu de motor trachten te herstellen zodat ze hun reis snel kunnen voortzetten. Het scheepvaartverkeer ondervond geen hinder van het voorval.  (tdk)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs