De Blauwen Hoek zet 75ste verjaardag in de verf met eerste retrokoers: “Dit café ademt wielrennen”

Sofie en Yesse bij een heel oude retrofiets. © Gino Van Looy

Duffel -

Café De Blauwen Hoek organiseert zondag haar eerste retrokoers. Uitbaters Sofie Pluim en Yesse De Ley willen hiermee de 75ste verjaardag van het café in de verf zetten en laten zien dat Duffel-Mijlstraat leeft. Bovendien is er een grote connectie tussen het café en wielrennen.

Gino Van Looy

“Eigenlijk heb ik het café ook overgenomen op de fiets”, begint Sofie. “Ik stond in het onderwijs, maar had ook al wat ervaring in de horeca en ik vond dat wel plezant. Tijdens een wielerrit voor het goede doel reed de vorige eigenaar ook mee. Hij zei dat hij het café ging overgeven en ik zei dat ik wel geïnteresseerd was. Ik heb het dan samen met mijn vriend Yesse overgenomen.”

Dat is ondertussen drie jaar geleden. Sofie en Yesse hebben er een echt wielercafé van gemaakt. “Op zolder heb ik verschillende wielerspullen gevonden”, zegt Yesse. “Onder andere een bord met alle winnaars van de ‘Prins der Nieuwelingen’, een koers die hier tot 2001 gehouden werd. Op dat bord staan onder andere Frank Vandenbroucke en Jan Bakelants als winnaars, toch klinkende namen. Dat bord staat in het café en aan de muur hangen ook verschillende wielerportretten en wielertruitjes van vroeger. Een tijdje geleden kwam er een man binnen die hier nog een koers gewonnen had. Hij bracht ons er een foto van die we ook opgehangen hebben.”

Sofie vult aan. “We zitten op een fietsknooppunt en hebben verschillende wielerclubs die hier samenkomen, dus dit café ademt echt wielrennen. Daarom groeide ook het idee om een retrokoers te organiseren voor de 75ste verjaardag.”

Sofie en Yesse bij de wielertruitjes in het café. © Gino Van Looy

Diaken komt fietsen zegenen

Sofie en Yesse hopen op niet al te slecht weer zondag. “We hebben hebben voor elk wat wils. Voor de kinderen zijn er springkastelen, we bakken hamburgers en natuurlijk is er de koers zelf. De deelnemers moeten haar op hun benen hebben, er mogen geen versnellingen op het stuur zitten en klikpedalen zijn verboden. Alles zoals vroeger dus. We hebben ook een oldtimer die twee rondjes meerijdt en de diaken komt de fietsen zegenen. Niet alleen de winnaar krijgt een prijs, we hebben ook prijzen voorzien voor de mooiste outfit, de mooiste fiets en de grootste pechvogel. De renners starten om 15u en rijden tien rondjes, goed voor 44 kilometer. Als nu het weer nog wat meewil, kunnen we laten zien dat de Mijlstraat leeft.”

Het bord met oud-winnaars, waaronder Frank Vandenbroucke. © givl

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs