Gemeenten en VDAB gaan intens samenwerken: “Slechts 4,3% werkzoekenden? Toch kan het nog beter”

VDAB-directeur Bjorn Cuyt met burgemeesters en schepenen van de betrokken ghgemeenten. © JAA

Wijnegem -

Met slechts 4,3% van de inwoners die er werk zoeken, zetten Kalmthout, Ranst, Schelle, Schilde, Wijnegem, Zandhoven en Zoersel samen het beste resultaat neer in heel de provincie Antwerpen. Alles kan beter. En dus sloten deze lokale besturen zopas een samenwerkingsakkoord af met elkaar en met de VDAB om ook wie nu nog uit de boot valt, aan een job te helpen.

Jan Auman

Wijnegem gaf deze week alvast het goede voorbeeld met een succesvolle jobbeurs. In gemeenschapscentrum ‘t Gasthuis. Schepenen Juul Liekens (N-VA) en Nadine Wouters (Dorpspartij Durf!) ontvingen tweeëntwintig lokale bedrijven die de kans kregen om hun jobaanbod te presenteren aan werkzoekenden.

“Met tweehonderd bezoekers was de belangstelling net als vijf jaar geleden behoorlijk”, aldus Liekens. Somtrans, dat veertig schepen heeft varen op de Europese rivieren en kanalen, kan momenteel een vijftal extra medewerkers gebruiken; van deksman over kapitein tot administratief medewerker op het kantoor van de rederij langs het Albertkanaal.

“Dit is onze eerste deelname en we hebben ons die nog niet beklaagd”, vertellen Pascale Lucq en Natalie Plett van Somtrans op hun mooie stand in de kapel. “Voor de functies aan boord liepen de mensen hier niet echt warm, maar voor de bureaujobs hebben we na boeiende gesprekken enkele mogelijke kandidaten op het oog. Extra lokkers om mensen op de krappe arbeidsmarkt te doen kiezen voor ons, hebben we niet bij. Of het moest dit schaalmodel zijn van onze LNG-tanker. We hebben op kantoor miniatuurversies van alle Somtrans-schepen staan”, onthult Pascale.

Pascale Lucq en Natalie Plett van Somtrans met de blikvanger op hun stand: een schaalmodel van de LNG-tanker van de rederij uit Wijnegem © JAA

Molenheide

Sander Mertens (17) loopt er goedgemutst bij. Hij heeft zonet wellicht kennisgemaakt met zijn eerste werkgever: woonzorgcentrum Molenheide. “Ik zit in mijn zevende jaar zorgkundige en overweeg om binnenkort al te gaan werken. Deze jobbeurs vlakbij gaf me de gelegenheid om al eens op verkenning te gaan en te grasduinen in het jobaanbod. De mensen van Molenheide gaven me meteen een goed gevoel. De kans lijkt groot dat ik hier ga solliciteren. Het wzc ligt ook dichtbij huis.”

“Sander is welkom. Hij lijkt het ideale profiel te hebben en een mannelijk zorgkundige, dat komen we nog altijd niet vaak tegen. (lacht) Hij maakt heel veel kans dat hij in Molenheide kan starten”, aldus Sabine Huysmans en Nicole Bastiaensen van het particulier woonzorgcentrum.

Sander bij de stand van zijn wellicht toekomstige werkgever wzc Molenheide. © JAA

De jobbeurs is één van de middelen om werkzoekenden en werkgevers in contact te brengen met elkaar. Wijnegem gaat hiervoor voortaan actief samenwerken met vijf gemeenten in de regio en de VDAB. Het opzet: een inclusief lokaal arbeidsmarkt- en welzijnsbeleid. “Wij willen deze lokale besturen hierbij nog meer ondersteunen”, aldus Bjorn Cuyt, provinciaal directeur van VDAB.

Dat VDAB nog maar weinig lokale kantoren overhoudt in de stadsrand, mag geen beletsel zijn. “Met onze mobiele opleidingen komen we graag ter plaatse”, aldus Cuyt.

Drempels

Onder meer Zoersels schepen van Sociale Zaken Katrien Schryvers (CD&V) gelooft rotsvast in de aangegane samenwerking. “We merken dat de groep mensen die momenteel nog niet aan de slag is, vaak drempels ondervindt qua taal, mobiliteit en andere domeinen. Die willen we samen wegwerken en welzijnsvereniging KINA, die ook betrokken is bij deze samenwerking, zal ons daarbij helpen.”

Luc Van Hove (CD&V), burgemeester in Zandhoven, wijst erop dat ook de soms hopeloos naar medewerkers zoekende lokale ondernemers baat zullen hebben bij deze samenwerking. “Er zijn vandaag haast meer vacatures dan officieel werkzoekenden. We willen de groep mensen voor wie de stap naar werk om uiteenlopende reden moeilijk ligt, overhalen om zich mee op de arbeidsmarkt te begeven. Er is werk genoeg de laatste tijd en onze ondernemingen kunnen alle hulp gebruiken.”

De samenwerkingsovereenkomst tussen de lokale besturen en VDAB loopt tot 31 december 2025. Er zijn geen financiële engagementen mee gemoeid. (jaa)

 © JAA

 © JAA

Ook de politie kwam medewerkers zoeken. © JAA

 © JAA

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs