Sport Vlaanderen lanceert ‘Geef tieners een stem’ om uitval bij jongeren in sportclubs tegen te gaan

Minister Ben Weyts stelt de ambassadeurs van het nieuwe project ‘Geef tieners een stem’ voor: Roos en Joram. © Patrick De Roo

Bij hockeyclub Braxgata in Boom heeft Sport Vlaanderen woensdag het project ‘Geef tieners een stem’ gelanceerd. Concrete tools en tips moeten jongeren meer betrekken bij de werking van de sportclub waar ze deel van uitmaken. Uit onderzoek is gebleken dat de uitval bij sportclubs, leden die afhaken, met 16,6% het grootst is bij tieners.

Een analyse van de drop-out cijfers bij de sportfederaties toont aan dat een groot deel van de tieners uitvalt in de leeftijdscategorie van 13 tot 19 jaar. Bij jongens is dat 14%, bij meisjes is dat 20%. Daarnaast neemt de drop-out ook toe met de leeftijd.

“Met het project ‘Geef tieners een stem’ willen we ervoor zorgen dat er mét jongeren wordt gesproken in plaats van over hen”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA). “Op die manier kunnen tieners aangeven wat er goed of net niet goed loopt tijdens een training of in de clubwerking. Alleen als je weet wat er leeft bij de tieners in je club, kan je er als begeleider op inspelen en de jongeren aan je club binden. Om clubs te helpen naar hun tieners te luisteren, biedt het project concrete hulpmiddelen aan.”

Minister Weyts stelt het project voor bij Braxgata in Boom. © Patrick De Roo

Voor het project, in samenwerking met de KU Leuven, de Vlaamse Sportfederatie en het Netwerk Lokaal Sportbeleid, gebruikte Sport Vlaanderen de grondslagen van het Europees project ‘Keep youngsters involved’. Dat wetenschappelijk onderzoek detecteerde veertien kritische succesfactoren waarop jongeren afhaken of net in de sportclub blijven.

“Op basis daarvan zijn er een aantal concrete tools en tips ontwikkeld”, vertelt Jo Haentjes, afdelingshoofd sportpromotie bij Sport Vlaanderen. “Er zijn bijvoorbeeld het kaartspel, de ‘ijsbrekers’ en het opwarmingsspel waarmee trainers in gesprek kunnen gaan met hun jeugdleden, niet louter en alleen over het sportieve, maar ook daarbuiten. Door bijvoorbeeld voor een training een keer te peilen hoe het is geweest met de examens of hoe het optreden was waar ze naartoe zijn geweest. Het creëert een dialoog waardoor jongeren zich meer betrokken voelen.”

Trainer Alessandro Geleyns legt aan zijn spelers het opwarmingsspel uit. © Patrick De Roo

Alessandro Geleyns, trainer bij Braxgata, juicht het initiatief toe. “We organiseren met de club al teambuildings en houden op het einde van het seizoen telkens een enquête om te peilen naar de ervaringen van de leden. Maar er kan altijd meer worden gedaan. Ten slotte heb je als club een stukje de taak om die jongeren te helpen zich te ontwikkelen tot volwassenen. Het opwarmingsspel bijvoorbeeld is een interessante tool om los van tactiek en techniek een keer te peilen hoe het met jouw spelers gaat en hoe de groepsdynamiek is.”

Ambassadeurs

Voor het project zijn ook twee ambassadeurs aangesteld. Roos De Voeght (16) uit Kessel voetbalt bij Kessel United, Joram Van Ossel (17) uit Tielen speelt korfbal bij Vobako. Beiden zagen om uiteenlopende redenen ook al vrienden afhaken. “Omdat ze het niet meer konden combineren met hun school, omdat ze liever naar fuiven gaan, ... Door meer inspraak te geven, kan er een betere balans worden gevonden”, menen ze.

“Het kan gaan om kleine dingen”, zegt Joram. “Zo kregen we onlangs de vraag van de club wat ze konden doen om ons na de wedstrijd, de ‘derde time’ zoals ze zeggen, nog beter bij mekaar te houden. We gooien al eens graag een pijltje. Ze hebben nu een dartbord gehangen. Dat zorgt voor nog meer samenhorigheid. De clubgenoten van Vobako zijn mijn beste maten geworden en juist om die reden ben ik hier nog altijd.”

Op Geef tieners een stem kunnen clubs alle instrumenten gratis downloaden om ermee aan de slag te gaan.

Bart Roggeman

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs