Ruim 1.200 mensen volgen cursus om hun laaggeletterdheid aan te pakken: “Dat is niets om je over te schamen”

Ligo-directeur Steven Van den Eynde en medewerker Jimmy Van Dessel, ook een cursist. © Dirk Vertommen

Mechelen, Heist-op-den-Berg, Lier, Willebroek, Boom, Hemiksem -

Heb je moeite met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden? “Dat is niets om je over te schamen, je kan er iets aan doen”, zegt Steven Van den Eynde, directeur van Ligo Mechelen. Meer dan 1.200 mensen uit de regio Rivierenland en de Rupelstreek volgen er een opleiding om iets te doen aan hun laaggeletterdheid. Dat zo’n cursus een wereld van verschil kan betekenen, bewijst Jimmy Van Dessel (44) uit Hemiksem.

Sven Van Haezendonck

In Vlaanderen en Brussel is een op de zeven mensen tussen 16 en 65 jaar laaggeletterd. “Dat zijn honderdduizenden burgers die een bericht van hun gemeente niet verstaan of hun kinderen niet kunnen ondersteunen met hun huiswerk voor school. Digitaal is zelfs een op de twee landgenoten digitaal kwetsbaar, dat is enorm veel”, vertelt Van den Eynde.

Zeker sinds corona, toen de digitale evolutie nog een boost kreeg, zijn veel kortgeschoolden en laaggeletterden de trein aan het missen. “Daar zetten we serieus op in, we kunnen er niet meer naast”, zegt de directeur. Daar komt nog een andere uitdaging bij. Van de cursisten bij Ligo is 70% anderstalig. “Ongeveer de helft is zeer zwak of analfabeet in een andere taal.”

“Drukt op zelfvertrouwen”

Met tal van opleidingen rond taalvaardigheid, rekenen en ICT speelt het Centrum voor Basiseducatie daar op in. “Over laaggeletterdheid heerst er nog altijd een taboe, vooral bij mensen die hier geboren en getogen zijn. Het is niet zo evident om ervoor uit te komen dat je niet kan lezen of schrijven. Dat drukt ook op het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van mensen. Ook al is laaggeletterdheid niets om je over te schamen, je kan er iets aan doen”, legt Steven Van den Eynde uit.

In Mechelen, Heist-op-den-Berg, Lier, Willebroek en Boom volgden vorig jaar 2.437 cursisten een opleiding om hun laaggeletterdheid aan te pakken. Dit jaar zijn er in september 1.242 gestart. Hoeveel de opleidingen voor iemand kunnen betekenen, bewijst het voorbeeld van Jimmy uit Hemiksem.

“Mijn leven begon in een dieptepunt, maar sinds de start bij Ligo ging het altijd maar beter en beter”, zegt Jimmy Van Dessel (rechts). ©  Dirk Vertommen

“Mijn leven begon in een dieptepunt, maar sinds de start bij Ligo ging het altijd maar beter en beter. Ik ben fier op wat ik al heb bereikt”, zegt hij. De veertiger werkt ondertussen zelfs voor Ligo. Dat was ooit anders. “Bij mijn geboorte 44 jaar geleden had ik zuurstoftekort. Daardoor heb ik een beperking en dat heeft in mijn jonge jaren wel voor wat strubbelingen gezorgd”, vertelt Jimmy.

“Perfect zelfstandig meedraaien”

Na een opleiding in het buitengewoon onderwijs kwam Jimmy terecht bij het Centrum voor Basiseducatie. Hij volgde verschillende cursussen. “Uiteindelijk heb ik bij Ligo zelf stage gelopen en kon ik hier beginnen als medewerker. Ondertussen werk ik hier bijna tien jaar. Ik kan perfect zelfstandig meedraaien in de samenleving en ik leer nog elke dag bij”, legt Jimmy uit.

Daarnaast werken ze bij Ligo ook aan maatschappijoriëntatie. “Zo bereiden we mensen voor om hun rijbewijs te behalen, wat erg belangrijk is in de zoektocht naar een baan. Of we leren hen hoe ze kunnen opkomen voor zichzelf en hoe ze best omgaan met stress. Mensen leren hier dus niet alleen Nederlands ”, vertelt de directeur Steven Van den Eynde. Via partners zoals VDAB, steden en gemeenten, maar ook in sociale economiebedrijven en zelfs de gevangenis probeert Ligo haar doelgroepen te bereiken. “We geven ook cursussen op verplaatsing.”

www.ligo.be/regio-mechelen

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs