Burgemeester en oppositieraadslid Boom over Isvag-oven: “Openhouden is enige juiste beslissing”

De Isvag-oven in Wilrijk. © JW

Boom -

Booms burgemeester Jeroen Baert (N-VA) en oppositieraadslid Anita Ceulemans (Boom één/Vooruit) hebben een open brief geschreven waarin ze een pleidooi houden voor het open houden van de Isvag-oven die huishoudelijk afval verbrandt.

De twee zitten als afgevaardigden vanuit Boom in het Isvag-bestuur. Ze zijn in de pen gekropen in het licht van de huidige energiecrisis en de nieuwe vergunningsaanvraag van Isvag.

“Op dit moment beleven we de grootste energiecrisis uit ons bestaan. Temidden van zo’n crisis vinden we het onbegrijpelijk dat enkele buurtbewoners, een natuurvereniging en sommige politici, vaak met bijzonder weinig kennis van het dossier en in tegenstelling tot de vele positieve adviezen, het vergunningsdossier van de Isvag-installatie reduceren tot een emotioneel en ideologisch debat”, beginnen ze hun brief. “Nochtans is tot op vandaag geen enkel rationeel argument te vinden om de stekker uit een goed werkende afvalenergiecentrale te trekken.”

“Integendeel, in volle energiecrisis pleiten om Isvag te sluiten, is geen goed bestuur. Isvag produceert met het afval elektriciteit voor 25.000 gezinnen en warmte voor bedrijven, die daardoor niet meer afhankelijk zijn van buitenlands gas. De opbrengsten van de hogere vergoedingen stromen terug naar de aangesloten gemeenten.”

“De intercommunale blijft tegelijk investeren, onder meer in een nieuwe zuiveringsinstallatie waardoor de stikstofemissies gehalveerd kunnen worden en een bijkomende turbine waardoor er nog meer en efficiënter energie kan worden geproduceerd.”

“De energienood is hoog. Wie in tijden van crisis vasthoudt aan dogma’s, bewijst niemand een dienst. Noch het milieu, noch de burger. Wie ISVAG een oude koe noemt, vergist zich bovendien schromelijk. In de wei staat een springlevend werkpaard, dat sinds jaar en dag de lasten van de gemeenten verlicht. Elke kilowatt telt. Vandaag, morgen én overmorgen.” Momenteel loopt een nieuw openbaar onderzoek voor een verlenging van de vergunning. Aartselaar gaf eerder al te kennen zich hiertegen te blijven verzetten. (bar)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs