Ex-voorzitter Polderbond Frans De Schutter schenkt zijn pitteleer aan Poldermuseum

Frans Yzermans, Pieter Aendekerk, Ludo Van den © rr

Lillo, Stabroek -

De folklorezaal van het Poldermuseum is verrijkt met de pitteleer van Frans De Schutter. Die was 31 jaar lang voorzitter van de Polderbond, de koepel boven alle gansrijdersverenigingen. Tijdens het keizerrijden was Frans steeds uitgedost in pitteleer, strik en hoge hoed.

Ludo Van den Maegdenbergh van het Poldermuseum is blij met de gift. “Hiermee laat de ex-voorzitter van de Polderbond weten dat hij vertrouwen heeft in ons museum en dat zijn pitteleer hier op een positieve manier het gansrijden in de kijker zet.” 

Een opvallend accessoir aan Frans’ pitteleer is de veelkleurige bloem, die zijn echtgenote speciaal voor het keizerrijden maakte. “In die bloem zijn de kleuren van alle gansrijdersverenigingen uit de streek samengebracht. Het is dus een symbool van samenhorigheid.” Tijdens de laatste editie van het keizerrijden kwam er een tweede bloem met de kleuren van de Vrije Gans, de vereniging van het vrouwengansrijden.

De pitteleer van Frans komt tegenover de oude keizersmantel van 1973 te hangen. Frans Leyten werd toen keizer en hij was de laatste die deze mantel droeg. Die was aan vervanging toe. Julien Van Der Stee, toenmalig voorzitter van de Polderbond, overhandigde de mantel aan graaf Le Grelle, die toen voorzitter was van het Poldermuseum.

(evdw)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus