Psychiatrisch ziekenhuis doorbreekt taboes met hedendaagse kunst

Curatoren Christian Verschelden en Luc Pelgrims staan met Maen Florin bij een van haar hoofden. © Chris Van Rompaey

Duffel -

In het Universitair Psychiatrisch Centrum in de Stationsstraat 22 in Duffel opent op woensdag 14 september de Vierde Triënnale Hedendaagse Kunst. Deze expo, met werk van 26 kunstenaars, heet VERBINDING (verbroken) / (dis)CONNECTED.

Chris Van Rompaey

Na eerdere edities rond de thema’s stilte (2010), vergankelijkheid (2013) en falen (2016) wil de Vierde Triënnale Hedendaagse Kunst het actuele thema van verbinding onderzoeken in al zijn consequenties. De vaste kunstcollectie van UPC Duffel wordt tijdens de expo aangevuld met tijdelijke werken van 26 gerenommeerde hedendaagse kunstenaars uit binnen- en buitenland.

 © Chris Van Rompaey

“Verbinding blijft een essentieel menselijke behoefte en we zien gelukkig ook hoopgevende initiatieven in de samenleving die inzetten op (herstel van) verbinding. Verbinding als medicijn. Welke ontwikkelingen in de wereld ondermijnen of stimuleren de band tussen mensen? Hoe komen we nog samen in onze hypergeconnecteerde wereld? En wat is de kwaliteit van die verbinding? Hoe voelen we ons nog verbonden met een grotere groep mensen? Kan kunst verbindend werken? De kunstenaars die deelnemen aan de Triënnale brengen elk op hun eigen manier een interpretatie van deze vragen”, zeggen curatoren Christian Verschelden, Luc Pelgrims en Hans Martens.

Landschapspark

“Binnen ons psychiatrisch centrum maakt kunst integraal deel uit van de zorg die we bieden”, zegt algemeen directeur Dirk Broos. “De kunstcollectie is bovendien ingeplant in een bijzonder landschapspark waar iedereen welkom is, van patiënten tot toevallige voorbijgangers. De kunstwerken zijn een uitnodiging tot een bezoek aan de campus en om over psychiatrische zorg en psychische kwetsbaarheid te spreken of na te denken. Op die manier helpt kunst het taboe te doorbreken.”

 © Chris Van Rompaey

Bezoekers zijn welkom van 14 september tot en met 20 november. De tentoonstelling is gratis en vrij te bezoeken van woensdag tot en met zondag tussen 13 en 17u. Naast een doe- en zoekboekje voor (gezinnen met) kinderen is er ook een educatief pakket voor de derde graad van het middelbaar onderwijs. Parallel aan de tentoonstelling vinden er tal van artistieke en andere activiteiten plaats.

Deelnemende kunstenaars: Marina Abramović & Ulay, Ben Benaouisse, Wim Cuyvers, Gao Brothers, Anouk De Clercq, Olivier De Vos, Sarah De Vos, Ilke De Vries, Anno Dijkstra, Joëlle Dubois, Maen Florin, Jean-Luc Godard, Marc Maet, Neo Matloga, Kris Martin, Bruce Nauman, Zhigang Tang, Ingel Vaikla, Philippe Vandenberg, Guido van der Werve, Luc Van Eycken, Leon Vranken, Andy Warhol, Artur Żmijewski, Julie Scheurweghs.

www.triennale-upcduffel.be

 © Chris Van Rompaey

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs