Polderdorpen herleven op postzegels van Heemkundige Kring Antwerpse Polder

Polderdorpen opnieuw samen in tien unieke postzegels.© rr

Lillo, Stabroek, Ekeren, Zandvliet, Berendrecht -

Het postzegelvel telt negen zegels met zwart-witfoto’s met afbeeldingen uit de polderdorpen en eentje in kleur met de wapenschilden van de huidige en verdwenen polderdorpen. De Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder bracht het collectors item zopas uit.

“Dit idee groeide eigenlijk per toeval. Op een gegeven moment nam Hilda Vandeputte van de Koninklijke Postzegelkring De Noorderkempen (PNK) contact met me op. Ze was op zoek naar oude prentkaarten van Wilmarsdonk, waarmee de postzegelclub een nieuw project wilde uitwerken. Zo groeide bij mij het idee om ook iets te doen met postzegels en de verdwenen en overgebleven polderdorpen”, legt Philippe Beaujean van de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder uit.

In het uitgebreide archief van de heemkundige vereniging vonden de leden heel wat oude postkaarten. Veel ervan waren foto’s van Frans Hoelen. Van andere foto’s kon de naam van de fotograaf niet worden achterhaald. Op het postzegelvel zorgt het wapenschild van de heemkundige kring voor kleur. Op de zwart-witfoto’s staat het wapenschild van de gemeente in kleur. Op de zegels staan gebouwen of zichten uit Wilmarsdonk, Berendrecht, Ekeren, Hoevenen, Stabroek, Lillo, Oorderen, Oosterweel en Zandvliet.

Redactieploeg van Polderheem, tijdschrift van de Heemkundige Kring van de Antwerpse Polder. © evdw

Philippe Beaujean: “Foto’s vinden was niet moeilijk, maar een keuze maken des te moeilijker. We wilden geen kerk op elke postzegel. Alleen de kerk van Wilmarsdonk en het kerkje Attenhoven uit Hoevenen zijn daarom opgenomen. Het kerkje in Hoevenen is trouwens het oudste gebouw in heel de Polder en mocht dus niet ontbreken.”

Voor de samenstellers was het belangrijk dat ook minder bekende gebouwen of verdwenen uitzichten aan bod kwamen. “Voor Oorderen werd gekozen voor de Berghoeve. Het polderdorp is verdwenen, maar de Berghoeve leeft tot nu verder in het openluchtmuseum van Bokrijk. Wat wel voor altijd is verdwenen, is de inkom naar het dorp Oosterweel. Het Hof van Delft in Berendrecht is bij de meesten beter bekend als het kasteel van wijlen graaf Daniël Le Grelle. Ook het Ekerse Hof van Veltwijck is opgenomen in de collectie, net als het Hof van Kums in Zandvliet en het Ravenhofkasteel in Stabroek. Uiteraard zijn we het Poldermuseum in Lillo niet vergeten”, aldus nog Philippe Beaujean.

Het was voor de heemkundige vereniging moeilijk in te schatten of er veel vraag zou zijn naar het postzegelvel. “We zijn voorzichtig gestart met vijftig vellen. Maar na enkele dagen was al de helft verkocht en zijn we bezig met een volgende bestelling. Een vel kost 20 euro.” (evdw)

Bestellen kan via heemkringpolder@gmail.com of Frans Yzermans op 03.664.30.98 (na 19u)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs