Honderden Essenaren krijgen unieke blik achter schermen gemeentehuis, magazijn en brandweer

Bezoekers werden via een parcours langs de verschillende gemeentediensten geloodst. © koen fasseur

Essen -

Enkele honderden Essenaren waagden zich vandaag aan een ontdekkingstocht door het gemeentehuis, met heemkundig museum in de nok, en de brandweerkazerne. Die waren voor de gelegenheid open voor het publiek. Het recept met zoektocht, demonstraties van de brandweer en kinderanimatie werd goed gesmaakt.

“Het is van 2016 geleden dat we de deuren nog eens wijd opengooiden”, weet Nathalie Claessens, diensthoofd Communicatie & Onthaal. “Normaal moest dit al zijn gebeurd, maar toen kwam corona. Heel wat mensen kennen het gemeentehuis enkel van de diensten die ze eens nodig hebben. Maar uiteraard gebeurt hier veel meer. Dat proberen we op een ludieke manier te tonen.”

Een zoektocht leidde bezoekers langs de verschillende diensten. Wie deelnam, kon een zweefvlucht winnen. “Hieraan namen ruim honderdvijftig gezinnen deel. Ze stelden heel wat interessante vragen. Overal plaatsten we infoborden met uitleg. Daarnaast sprak het bureau van de burgemeester tot de verbeelding, in een oude bibliotheek gaf Muzarto een concert en er was ook een fotohoek op de dienst communicatie waarmee je op de cover van Essen Info belandt.”

Op 11 september 1952 werd de eresteen gelegd voor de heropbouw van het gemeentehuis na de oorlog. © Elke Lamens

Eresteen

En precies vandaag, zeventig jaar geleden, werd hier de eresteen gelegd van het gemeentehuis. Het gebouw werd in de Tweede Wereldoorlog , op 6 maart 1945, vernield en in 1952 heropgebouwd. “Daarom hebben we hier grote blokken gelegd, zodat de kinderen die eresteen opnieuw samen leggen vandaag”, legt Claessens uit.

Het Gerard Meeusenmuseum toont schatten op de zolder van het gemeentehuis. © Elke Lamens

In de nok van het gemeentehuis is ook een heemkundig museum verscholen, met een volwaardige kapel, Essens café van weleer en authentieke klederdracht. Schatten op zolder noemen ze dat.

De brandweer gaf verschillende demonstraties. © koen fasseur

Het parcours loodste de bezoekers ook naar buiten, waar de brandweer verschillende demonstraties gaf, en gunde hen een unieke blik achter de schermen van het gemeentemagazijn waar kinderen een bijenhotel leerden maken.

Ook het gemeentemagazijn was open voor het publiek. © koen fasseur

Achter de brandweerkazerne mochten kinderen dan weer zelf een brand blussen. “Heel leuk voor onze twee jongens”, merken mama Jennifer en papa Tim op. “Tim is geboren en getogen in Essen, maar toch is het een leuke manier om met de gemeente kennis te maken.” Buiten had Puur Lokaal de kramen opgesteld waar bezoekers gezellig langs kuierden.

De zoontjes van Tim en Jennifer blussen zelf een brand. © Elke Lamens

 (ella)

Heel wat animatie op de gemeentelijke opendeurdag. © koen fasseur

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs