Mama Sofie en dochter Fien dansen samen tot aan de maan en terug, en tonen zo impact van kanker

In Tot de maan en terug dansen Sofie De Clerck en dochter Fien samen. © Sofie De Clerck

Essen -

Op 1 en 2 oktober danst Sofie De Clerck (52) met haar dochter Fien (14) en neef en professioneel danser-choreograaf Pjotr Nuyts (22) in het Volkshuis. ‘Tot aan de maan en terug’ heet de intieme dansvoorstelling. Hiermee toont ze hoe een kankerdiagnose en -behandeling je leven overhoopt haalt. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker.

Met de dansvoorstelling wil Sofie De Clerck, zelf kankerpatiënte, meer bewustwording rond kanker teweegbrengen. “Heel wat mensen kennen wel iemand die kanker heeft of heeft gehad, maar als je zelf de diagnose krijgt, beland je in een rollercoaster”, weet ze.

“Weinigen beseffen dat je vandaag, mede dankzij de behandelingen en medicatie, kan leven met kanker. Mensen denken ‘van kanker ga je dood of genees je’, maar dat het mogelijk is er een tijd mee te leven, of dat je kan genezen en er toch nog vele jaren last van kan hebben, is veel minder bekend. Tegelijkertijd groeit daarmee de onzekerheid over de toekomst. Zowel voor de kankerpatiënten zelf als voor de artsen die nu meer moeten nadenken over de langetermijngevolgen van behandelingen.”

“Eerst is er de mokerslag en daarna krabbel je weer recht. Angst en pijn, en het achteruitgaan van een eens goed functionerend lijf overvallen je enerzijds. Maar anderzijds gaan we ook de positieve gevolgen niet uit de weg. Zo wordt de band met je kinderen hechter en intenser. Je moet je leven opnieuw opnemen en nog zo veel mogelijk herinneringen maken.”

Dochter Fien danst al van jongs af. © RR

Samen genieten

‘Ook al weet je niet hoe je leven loopt, maak er het beste van’, is het motto van Sofie. Zij is mama van drie kinderen. Één dochter, Fien, danst al van jongs af. “Ze danst onder meer bij Muzarto in Essen en Studio To Move in Kalmthout. Het is heerlijk om te zien hoe ze ervan geniet om samen met mij te dansen.”

Hoewel Sofie altijd wel fysiek actief geweest is, is ze totaal geen danser. “Dit project is een hele uitdaging, want mijn benen willen niet altijd even goed mee, en ligt buiten mijn comfortzone. Ik leg me toe op de intiemere stukken in de choreografie”, bekent ze. “De grootste beproeving is het onthouden van alle dansfiguren, maar daarvoor heb ik woorden verzonnen als ezelsbruggetjes.”

Moeder en dochter nemen elkaar op sleeptouw in de dansvoorstelling. © Sofie De Clerck

“Pjotr leert me ook relativeren. Hij is een enorme steun en blijft erg geduldig. Ik ben blij dat hij mee in het project wilde stappen, want hij is erg druk bezet.” Pjotr Nuyts danst bij het gezelschap van de vermaarde Belgische danser en choreograaf Wim Van de Keybus. Pjotr staat deze maand nog op het podium van NT Gent met Action Zoo Humain in de voorstelling Flemish Primitives, in het kader van de wereldexpo in Dubai, en werkt aan een breakdance-voorstelling.

“Fien leert ook veel van Pjotr. Ze is een hevige danser. De trage stukken in de voorstelling zijn voor haar een uitdaging. Daarin neem ik haar mee, terwijl zij mij dan weer meetroont in het meer actieve gedeelte van de choreografie”, lacht ze.

Neef Pjotr Nuyts is professioneel danser en choreograaf. Hier danst hij in het midden. © RR

Goed doel

Met ‘Tot aan de maan en terug’ wil Sofie het publiek ook ontroeren. “We willen de mensen laten genieten van een mooie en kwalitatieve voorstelling. De proefrepetitie werd alvast heel positief onthaald.”

Sofie, Fien en Pjotr dansen tweemaal, op zaterdag 1 oktober om 20u en op zondag om 14u in het Volkshuis, Stationsstraat 136. Een ticket kost 15 euro. Voor 10 euro kan je de voorstelling later online bekijken. De opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker.

  (Elke Lamens)

www.totaandemaanenterug.be , https://www.komoptegenkanker.be/acties/tot-aan-de-maan-en-terug

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs