Oudste Nederlandse processie stopt voorlopig vanwege lamentabele toestand Hagelbergkapel

De Hagelbergkapel is toe aan een grondige restauratie. © evdw

Berendrecht -

De oudste processie van Nederland start in Ossendrecht en eindigt in Berendrecht aan de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van de Hagelberg. Dat is al zo sedert 1746, maar dit jaar gaat de Berendrechtse Begankenis niet door. Dat komt niet alleen door wegenwerken, maar in de eerste plaats ook omdat de kapel en de Lourdesgrot aan het verkommeren zijn.

8 september is de feestdag van Maria Geboorte. Sedert 1746 stappen pelgrims die dag vanuit het Nederlandse Ossendrecht naar het polderdorp Berendrecht. Maar het Genootschap Berendrechtse Begankenis liet vorige week weten dat er dit jaar geen pelgrims zullen komen.

Gloriedagen met honderden pelgrims. © rr

In 1746 trokken mensen voor het eerst naar de Hagelbergkapel om er tot Maria te bidden. Ze vroegen haar om snel een einde te maken aan de dodelijke veepest die op dat moment uitgebroken was. Toen de plaag effectief verdween, beloofden Ossendrechtenaren om jaarlijks op 8 september terug te komen om Maria te bedanken. Ook vanuit de omliggende dorpen en zelfs vanuit Bergen op Zoom liepen er veel mensen mee op de 7 km lange tocht die steevast vanuit Ossendrecht begon. Zo werd de Berendrechtse Begankenis een waar begrip in de Zuidwesthoek van Nederland.

Parochiekerk

Raadslid Danielle Meirsman aan de inkom van de kapel. © rr

Antwerps gemeenteraadslid Danielle Meirsman (N-VA) woont naast de kapel en vindt het erg jammer dat diezelfde kapel, de grot en de tuin er verwaarloosd bijliggen. “De kapel maakt deel uit van de Vlaamse Erfgoedinventaris. De laatste opknapbeurt dateert evenwel al van 1982. Dat gebeurde naar aanleiding van het 250-jarig bestaan van het gebedshuis. Vijf jaar geleden ging de St.-Jan Baptistkerk in Berendrecht dicht en werd de Hagelbergkapel de nieuwe parochiekerk. Toen werd beloofd om de noodzakelijke instandhoudingswerken uit te voeren. Maar die zijn nooit gebeurd”, stelt Danielle Meirsman vast.

Tegen de zoldering hangt een veiligheidsnet. © evdw

 

“De plafondverlichting dient bijvoorbeeld dringend te worden hersteld. Maar dat kan niet, want er hangt een groot veiligheidsnet om loskomende schilfers en steentjes op te vangen. Isolatie is er nergens, met de huidige dure brandstof lijkt me dat nochtans cruciaal. De sacristie moet worden aangepast en ook de Lourdesgrot en de stenen zitbanken moeten dringend onder handen worden genomen”, vult Meirsman nog aan.

Dubbele financiering

Het onderhoud van de Hagelbergkapel hoort tot de bevoegdheid van de Antwerps schepen van Erediensten Tom Meeuws (Vooruit). Diens woordvoerder Jan Kint: “Het kerkbestuur van de Hagelbergkapel vroeg ons twee jaar geleden of de stad het bouwheerschap op zich wilde nemen. We gaven toen in de eerste plaats een negatief antwoord. Sedertdien hebben we niets meer uit Berendrecht gehoord en kwam er ook nog geen dossier. Nu horen we dat het kerkbestuur daar volop mee bezig is. Wanneer dat dossier klaar is, kan alles opstarten. Maar het gaat hier om een beschermd monument en dus geldt een tweestappenplan met een dubbele financiering. Eerst komt de Vlaamse overheid aan bod en die zorgt voor de grootste subsidie. Daarna bekijkt de stad hoe er kan worden meegefinancierd. Maar voorlopig is het dus wachten op het dossier.”

(Erik Vandewalle)

Ook de Loudersgrot is toe aan renovatie. © evdw

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs