Essen trekt half miljoen euro uit voor nieuwe en veiliger voetpaden: “Wandelen stimuleren op betere voetpaden”

Eerst komen de voetpaden in de Kalmthoutsesteenweg aan bod. © RR

Essen -

De voetpaden in de Kalmthoutsesteenweg, Hofstraat en Heikantstraat worden vernieuwd en een wijk in Essen-Statie wordt ook onthard. Essen trekt hiervoor een half miljoen euro uit. De gemeenteraad zette het licht op groen.

“We willen een duurzame gemeente zijn met toekomstgerichte mobiliteit. Een van de actieplannen om dit te bereiken is de aanleg en verbetering van voetpaden”, stelt schepen van Mobiliteit Brigitte Quick (CD&V).

“Voornamelijk in de wijk Heikant werden aanzienlijke verbeteringen en vernieuwingen aangebracht de afgelopen jaren.” Voor dit jaar keurde de gemeenteraad voor het centrum een volledige vernieuwing van de Hofstraat, een gedeelte Nieuwstraat, een nieuw aansluitend voetpad in de Heikantstraat en de vernieuwing van het Smeyerspad goed.

Hofstraat

“In eerste instantie komen de voetpaden van de Kalmthoutsesteenweg aan bod, op het gedeelte vanaf het viaduct tot aan de lichten. We starten ook een onthardingstraject voor een wijk op Statie. Als we mensen willen stimuleren om meer te wandelen, moeten de voetpaden er ook veilig en netjes bijliggen”, meent de schepen.

Voor deze voetpaden trekt de gemeente zo’n 516.000 euro uit. Het leeuwendeel daarvan, ruim 308.000 euro, gaat naar de Hofstraat. “Dit is een belangrijke centrumstraat . De voetpaden worden langs beide zijden van de straat volledig vernieuwd. In de straat bevinden zich namelijk twee scholen en een kinderdagverblijf. De Hofstraat sluit ook aan op het kernwinkelgebied.”

Een andere belangrijke centrumstraat, de Nieuwstraat, wordt vernieuwd aansluitend op de Hofstraat. “De oostzijde van de Nieuwstraat voorzien we in een latere fase, aangezien grote bouwwerken in de nabije toekomst voorzien zijn.”

Smeyerspad

De Heikantstraat, vanaf nummer 24 tot de Oude Baan, behoort tot wijk Centrum en is de laatste jaren serieus veranderd. Er zijn veel nieuwbouwontwikkelingen en ook de nieuwe insteekweg Martha Bataillestraat geeft nu uit op de Heikantstraat. “De voetpaden daar creëren een trage verbinding richting Deken Verbiststraat en Oude Baan.” Deze werken worden op ruim 94.000 euro geraamd.

Het laatste onderdeel is de fietsverbinding van het Smeyerspad naar Nieuwstraat. “Deze bestaande trage weg is een belangrijke ontsluiting voor het centrum. Die willen we optimaliseren.” De gemeente voorziet hiervoor ruim 45.000 euro.

(ella)

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs