Ploegmaats Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke staan Remco Evenepoel bij tot op de slotklim: “Het was een moeilijke dag voor ons”

 ©  Getty Images

Remco Evenepoel heeft donderdag met glans zijn rode leiderstrui verdedigd in de twaalfde etappe van de 77e Ronde van Spanje. “Dit was het gewenste scenario”, reageerde de kopman van Quick-Step Alpha Vinyl, die tot op de slotklim in de groep met de favorieten kon rekenen op de steun van zijn Belgische ploegmaats Ilan Van Wilder en Louis Vervaeke.

Hugo Coorevits

Ilan Van Wilder: “Het was een moeilijke dag voor ons”

Ilan Van Wilder draaide er op Las Peñas Blancas niet omheen. “Het was in het algemeen een moeilijke dag voor ons. Er reed zo’n grote groep weg en we kregen in het peloton nul hulp van de anderen. Het was niet gemakkelijk. We moeten elke dag die start controleren. Op den duur. We zijn slechts met vijf man om dat te doen. Iedereen springt mee. En ineens heb je zo’n grote groep. Je kan dat ook niet ineens dichtrijden. Want we hadden alleen Groupama-FDJ die wou helpen. We kwamen op tien seconden. Dan is het beter om hen te laten gaan, want er was niemand echt gevaarlijk. En dan ging Remco nog onderuit. Hij kwam naar mij, waardoor ik moest uitwijken en tegen de vangrail reed. Dan moesten we terugkomen. Het was wel sportief dat het peloton wachtte op de leider.”

“Uiteindelijk hebben we het op de klim nog goed onder controle gehad en dan nam Movistar over. Er is dus weinig gebeurd. Het is op zich een goede dag voor ons, maar het was geen gemakkelijke dag”, aldus Van Wilder, die zijn knie wat bezeerde bij de botsing met de vangrail. “Ik voel niet echt heel veel. Tegen morgen zal dat wel oké zijn.”

Louis Vervaeke: “Per ongeluk in de vlucht van de dag”

Louis Vervaeke gaf toe dat hij eigenlijk onbewust in de vlucht van de dag verzeilde. “Dat was gewoon ongecontroleerd. Ik zag dat Rémi mee was. Ik wou eigenlijk het gat dichten met het peloton in het wiel. Ik trok door na een afdaling op rechts. Blijkbaar was niemand me gevolgd. Het was een beetje jammer. En zo zat ik mee. Ik zei direct via de oortjes aan de ploegleiders dat er niemand mee was van het klassement. Dat er dus niet moest gepanikeerd worden. Ik denk dat we dat goed hebben gedaan. Misschien was het nog beter geweest indien ik me nog wat later op de klim had laten afzakken, maar kijk: we hebben dat perfect gedaan als ploeg.”

“Het moment dat ik langs de kant van de weg stond om te wachten op het peloton hoorde ik dat Remco gevallen was. Het was wachten, wachten, wachten. We wisten heel goed hoeveel voorsprong we die groep mochten geven. Bij een kloof van tien minuten was het genoeg. In principe was het meer aan de ploegen van de renners die het podium willen halen, om te rijden en Kelderman geen te grote voorsprong te geven, maar dat deden ze niet. Einde goed, alles goed. Mijn gemiddeld vermogen was door die aanval wel groter dan anders, maar daarom ben ik ook rustig naar de top gebold”, aldus de klimknecht van leider Remco Evenepoel. (jpdv/hc)

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer