Iljo Keisse (39) geniet van zijn ‘Kleine Prijs’: “Normaal alleen eigen koers als je dood bent”

 ©  David Van Hecke

Destelbergen -

De koers is al lang van Heusden, maar sinds gisteren ook een beetje van Destelbergen. Honderd en drie aspiranten reden zich het snot voor de ogen in de eerste editie van de Kleine Prijs Iljo Keisse. De Destelbergenaar van The Wolfpack genoot van de koers met zijn eigen naam.

Geert Herman

“Ja, het is natuurlijk een vreemd gevoel”, vertelt de afscheidnemende renner en toekomstige sportdirecteur, terwijl de eerste aspiranten rondjes draaien. Het kleine parcours is net geen twee kilometer lang en begint en eindigt midden in het centrum van Destelbergen. “Normaal gezien krijg je maar je eigen koers als je dood bent.”

“Maar dit doet mij vandaag vooral terugdenken aan mijn allereerste wedstrijd. Het was in Deftinge, bij de U13, en het was een verdomd harde koers. Lang geleden, want ik ben ondertussen negenendertig jaar”, vertelt Iljo Keisse.

Niks forceren

Of hij goede raad heeft voor die jonge gasten? “Voor een gezonde mix zorgen van trainen en bezig zijn met de koers, én amusement en plezier. Niks forceren. Het zijn geen profs, maar ze moeten stilaan wel leren dat ze een aantal dingen zullen moeten opofferen.” (lees verder onder foto)

 ©  David Van Hecke

Over de toekomst van de Kleine Prijs is het nog koffiedik kijken. “Misschien organiseren we de komende jaren telkens voor een andere categorie, we zien wel. Hoewel het klein is, steekt hier veel energie en geld in. Maar het is mooi weer, er zijn veel supporters komen opdagen en ik wil met iedereen vooral genieten van een mooie en veilige wedstrijd”, aldus Keisse.

Nerveuze start

Een paar minuten voor de nerveuze start testen we op de eerste rij van het U13-peloton de kennis over de man achter de koers. Dat valt tegen. “Wat ik weet over Iljo Keisse? Niet veel, dat hij een aanvallende coureur was en er straks mee stopt. En ook op de piste reed”, vertelt Vienna Crul (12) uit Deinze, het enige meisje tussen dertig jonge mannen. Ze bekent een diehard fan te zijn van …Wout van Aert. (lees verder onder foto)

 ©  David Van Hecke

Aan ambitie ontbreekt het in elk geval niet bij de drie categorieën jonge rennertjes U13, U14 en U15. Zodra Iljo Keisse de wedstrijden op gang heeft geschoten, vlammen ze door het centrum van Destelbergen. De meute wordt telkens in bedwang gehouden door een grappige man in rode overall op een speed pedelec, een haas die bij elke ronde ook als publieksopwarmer fungeert. Want aspirant of prof, in het zicht van de meet kunnen aanmoedigingen van achter de dranghekken bij iedereen wonderen doen.

 ©  David Van Hecke

 ©  David Van Hecke

 ©  David Van Hecke

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs