Genezen vogels en egels kiezen vrijheid in ‘Tuin d’Ost’

Herstelde egels krijgen de vrijheid in Tuin d’Ost. © ghl

Destelbergen -

Heel wat mussen, duiven en egels uit het Opvangcentrum voor Vogels en Wilde Dieren (VOC) in Merelbeke kregen woensdagmiddag weer de vrijheid in Tuin d’Ost, het paradijs van kunstenares Simonne De Visscher in de Jagerstraat.

Geert Herman

“De oogst is wat minder spectaculair dan anderhalf jaar geleden”,vertelt Philippe Vandewalle van voedselbos de Zoetenhof in de Burgstraat, die de dieren de vrijheid mocht schenken. “Geen uilen of valken dit keer, omdat de open dag in het VOC nog wat van zijn pronkstukken wil houden. Overigens hangt die open dag nog aan een zijden draadje, want er is heel wat vogelgriep op dit moment.”

Het was niet de zorg van de klad mussen, jonge duiven en de egels die in het VOC van een gewisse dood gered werden na een val uit een nest of een ander onprettig contact met een raam of dak en in Tuin d’Ost een tweede leven begonnen.

Loft voor mussen

Voor wie zijn neus ophaalt voor mussen: het zijn echte groepsvogels die steeds zeldzamer worden en zich graag in grote groep in een haag nestelen. “Ze zijn even waardevol als andere zangvogels. We bouwen er speciale lofts voor in de Zoetenhof. Ze zijn aan een echte comeback bezig”, zei Vandewalle toen de vogels al in een lindeboom zaten te kwetteren.

Kunstenares en natuurliefhebster Simonne De Visscher, wier met droogte bedreigde domein onlangs werd gered door water van de nabije bronbemaling af te leiden, was in haar nopjes. “Van dit tafereel, waar vogels en egels onder bewonderende blikken worden vrijgelaten, kan ik alleen maar gelukkig worden”, vertelde ze. “De herstelde egels heb ik het liefst in mijn moestuin, waar ze de slakkenpopulatie onder controle kunnen houden.”

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs