Wielrennen Aspiranten Kleine Prijs Iljo Keisse

Iljo Brusselmans ontmoet de Keizer van ’t Kuipke op Kleine Prijs Iljo Keisse: “Mijn ouders vernoemden me naar Iljo”

De kleine Iljo werd negentiende, maar de foto met de grote Iljo en maakte veel goed. ©  NDM

Destelbergen -

In een zonovergoten Destelbergen was de Kleine Prijs Iljo Keisse, een wedstrijd voor aspiranten, het verlengstuk van de jaarmarkt. De Keizer van ‘t Kuipke ontmoette er de 12-jarige Buggenhoutenaar Iljo Brusselmans en werd er zelfs emotioneel van toen de jonge renner van het Avia-Rudyco Cycling Team vertelde dat hij naar hem werd genoemd.

Freddy De Geest

Destelbergenkoers, de organiserende club, wil de wielerbedrijvigheid in het centrum van de gemeente nieuw leven inblazen. In 1942 won Georges Claes de eerste profkoers in Destelbergen. Later volgden er nog verschillende profkoersen op verschillende locaties. Ronkende namen als een Walter Planckaert (1971), Willy De Geest (1972) die voor eigen volk won en Etienne De Wilde (1983) sieren de erelijst. De Duitser Volker Diehl was in 1989 de laatste winnaar van een profkoers. Een vriendengroep rond Iljo Keisse begint onderaan de waardeladder met een koers voor aspiranten, maar wil later doorgroeien. Aan enthousiasme ontbrak het niet bij de wat nerveuze organisatoren.

In de eerste wedstrijd van de namiddag was Vlaams kampioen Brent Biesbroeck dé blikvanger bij de U13. De Zelzatenaar van het Avia-Rudyco Cycling Team is een fan van Keisse, maar er is meer. “Iljo is een heel goede renner, die ik ken van de piste. Mijn favoriet is echter Gianluca Pollefliet”, verrast de jonge snaak, die als tweede finishte en baalde. “Ik werd geviseerd en moest op te veel aanvallen reageren. In de sprint liet ik me verrassen.”

Veel animo

In schril contrast met veel andere wedstrijden voor de U13 was er in Destelbergen wel voldoende animo. Iljo Keisse klapte zich de handen warm voor Charles Van Daele, die in het shirt van Quick-Step Alpha Vinyl meerijdt en nog een buurman van Iljo was toen hij in Sleidinge woonde. Edgar De Waele schudde aan de boom, later waagde Aaron Coupé zijn kans. In de sprint van een uitgedund peloton trok Stan Jammaer, die een tweede voltreffer liet optekenen, met duidelijk verschil aan het langste eind voor Vlaams kampioen Brent Biesbroeck en Siebe De Clercq. (lees verder onder foto)

Stan Jammaer was de snelste in Destelbergen voor Brent Biesbroeck en Siebe De Clercq. ©  NDM

Iljo Brusselmans eindigde negentiende, maar dat kon de pret niet drukken. De kleine Iljo mocht op de foto met de grote Iljo en dat maakte veel goed. “Ik zag Iljo nog niet live aan het werk op de piste, maar ik ga proberen om er in ’t Kuipke, waar Iljo afzwaait, zeker bij te zijn”, vertelt de wat beduusde Buggenhoutenaar, die het koersbloed door de benen voelt stromen. “De namen van Brusselmans en De Ridder zijn gekend in wielermiddens”, voegt de papa er aan toe.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs