Tweeduizend tieners nemen afscheid van zomervakantie op uitverkochte T-Day

© ATV

Kalmthout, Wuustwezel, Essen, Brecht, Brasschaat -

Het enige tienerfestival voor jongeren tussen 11 en 16 jaar, T-Day, was helemaal uitverkocht. Ze waren met z’n tweeduizend om zich te amuseren op veertig attracties en heel veel workshops.

Erik Vandewalle

Domein Diesterweg werd woensdag volledig ingepalmd door uitgelaten tieners. T-Day is een organisatie van de jeugddiensten van de deelnemende gemeenten, verzameld in Projectvereniging Jeugdregio Noorderkempen (JoNK).

“De datum is niet toevallig gekozen. We mikken altijd op de laatste woensdag van augustus. Nu valt dat ook samen met de laatste vakantiedag, want morgen zitten al deze uitgelaten jongens en meisjes veel rustiger op de schoolbanken”, zegt Amber Daniëls. Zij is jeugdconsulente in Wuustwezel en voor T-Day verantwoordelijk voor de vrijwilligers en animatoren. Die heb je wel nodig om tweeduizend jongeren te begeleiden en om te zien of alles vlekkeloos verloopt. “Alle attracties worden begeleid door vrijwilligers en daarbuiten hebben we vandaag nog eens zeventig vrijwilligers ter beschikking.”

Kris Van Looveren, is voorzitter van JoNK.

Voorzitter van JoNK is Kris Van Looveren. “We hebben de inschrijvingen moeten afblokken, want domein Diesterweg is goed voor een festival van maximum tweeduizend man. Dit is een onverhoopt succes. Sedert enkele jaren is er een rotatiesysteem, zodat elke gemeente om beurt een T-Day kan organiseren. Dat geeft het voordeel dat jongeren om de zoveel jaar in eigen gemeente aan de bak kunnen. Dit is het hoogst aantal deelnemers sinds we het rotatiesysteem in gebruik namen.”

Spannend en ontspannend

De 14-jarige vriendinnen Lore Sprangers, Loesia De Vos en Lexia Maurissen waren al om 10u van de partij. Het feit dat T-Day geen volwassenen toelaat op het festivaldomein vindt het trio een goede zaak. “Dit is voor ons een uniek festival. Een hele dag samen zijn met je vriendinnen en heel veel jongens en meisjes tegenkomen die je kent van school of jeugdvereniging is cool. Sommige activiteiten zijn best spannend, maar samen zijn is dan weer echte ontspanning ”, onderstreept Lore Spangers. Loesia is het volmondig eens, maar kijkt ook al naar 1 september. “Dan ga ik naar een nieuwe school in Antwerpen, waar ik niemand ken”, zegt ze sip. “Maar dat is morgen, nu zijn we hier”, steken de vriendinnen haar een riem onder het hart.

Lore Sprangers, Loesia De Vos en Lexia Maurissen genieten een hele dag. © W&F

Op hetzelfde moment tuimelt Mette Hassewer (15) van een hoogte van zes meter naar beneden. Uiteraard is ze veilig gezekerd. Ze bouwde een zo hoog mogelijke toren met lege bierbakken. “Met elke bak schommelde de toren meer en meer. Hoogtevrees heb ik gelukkig niet, maar het is best spannend”, geeft ze toe.

Welzijnsmarkt

Om de deelnemers op een ongedwongen manier te laten kennis maken met diverse organisaties, die jongeren helpen wanneer ze in probleemsituaties verkeren is er op T-Day ook een beperkte welzijnsmarkt. De tieners konden kennismaken met Kringloopwinkel, het JAC, Logo Antwerpen en de chatbox Nu Praat ik Erover.

Kayla Depestel van Chatbox Moeilijke Thuissituaties.

Kayla Depestel is psychologe en hulpverlener bij deze laatste organisatie. “Via chatsessies kunnen jongeren met ons in contact komen. Dat kan ook anoniem. Onze bedoeling is hen een platform te geven om hun problemen bespreekbaar te maken. Bij moeilijke thuissituaties is het ook essentieel om in contact te komen met de ouders. Dat is niet altijd gemakkelijk. Maar pas wanneer zij de deur openen voor een gesprek, kan een oplossing worden gevonden voor alle partijen.”

Kris Van Looveren geeft nog mee dat er in 2023 opnieuw een T-Day komt. Waarschijnlijk niet in Kalmthout, maar over een exacte locatie is nog niets beslist.

 © W&F

 © W&F

 © W&F

 © W&F

 © W&F

 © W&F

 © W&F

 © W&F

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs