Fietsersbond Destelbergen trekt met verfspuit door te smalle straten: “Afstand houden van fietsers, zelfs na corona”

 © Fietsersbond

Destelbergen -

De Fietsersbond van Destelbergen trokt zaterdag de straat op om extra aandacht te vragen voor veilig fietsverkeer bij het begin van het schooljaar. Te smalle straten kregen een indicatie met de verfspuit.

De wegcode is duidelijk, aldus de Fietsersbond: “Een automobilist moet een zijdelingse afstand van ten minste één meter laten tussen zijn voertuig en de fietser. Buiten de bebouwde kom is dat zelfs 1,5 meter. Als die afstand tussenlaten niet lukt, dan is het simpel: dan blijf je achter de fietser. Omdat die niet uiterst rechts kunnen rijden is de logica voor de hand liggend. Een straat moet 4,5 meter breed zijn om fietsers te kunnen inhalen.”

Tijdens de actie van zaterdag bracht Fietsersbond Destelbergen aantekeningen aan op het asfalt om de automobilisten duidelijk te maken wat de wetgeving voorschrijft. In erg smalle straten hingen ze een bordje op met opschrift “inhalen verboden”.

 © Fietsersbond

 © Fietsersbond

Een deel van de automobilisten lijkt de 1-meter-regel niet te kennen en dat leidt tot gevaarlijke situaties. Soms worden fietsers letterlijk van de baan gereden”, zegt Ruben Vanholme. “In wijken lijkt men wel meer aandacht te hebben voor de problematiek. Fietsers mogen nu eenmaal hun ruimte nemen, en automobilisten moeten hen die ook gunnen.”

De verfspuit werd gehanteerd in de Steenvoordestraat, Pensstraat, Steenhuyse, Magerstraat, Zandrede, Tramstraat, Melkwegel, Damvalleistraat, Kerkkouterrede en Emiel Lossystraat. Een signaal om op zijn minst aandacht te geven aan de problematiek en er je rijgedrag aan aan te passen. ghl

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs