Cian Uijtdebroeks ontsnapt: Belgisch toptalent kan zware valpartij aan finishlijn net ontwijken in Ronde van de Toekomst

De 19-jarige Fransman Romain Grégoire heeft woensdag de zesde etappe in de Ronde van de Toekomst gewonnen, na een sprint in een uitgedund groepje. De sprint werd ontsierd door een zware valpartij aan de finishlijn.

Jonas Withouck, Vincent Van GenechtenBron: BELGA

De Ethiopiër Welay Berhe ging onderuit, waarna zijn fiets naar de overkant vloog en zowel Leo Hayter als Hannes Wilksch tegen de boarding duwde. Wie misschien wel het beste wegkwam van allemaal: Cian Uijtdebroeks. Onze landgenoot zag de fiets van Berhe vlak achter zijn rug voorbij vliegen. Uijtdebroeks, die 15de werd, week voor de zekerheid toch nog een beetje uit.

De beelden van de valpartij:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

In de zesde etappe moesten de renners 124,5 kilometer afleggen tussen Saint-Amour en Oyonnax. Zes renners schoven naar voren met nog ongeveer 100 kilometer te gaan. Het heuvelachtige parcours zorgde voor wat schade aan de staart van het peloton, waardoor de voorsprong van de kopgroep rond de 1 minuut 30 bleef.

De voorsprong van de koplopers bleef stabiel met nog 50 kilometer te gaan, terwijl in het peloton het tempo werd opgevoerd door de Duitsers, de ploegmakkers van leider Michel Hessmann. De Col de Matafelon (2,8 km aan 6%) deed de koplopers pijn en hun voorsprong werd teruggebracht tot ongeveer 15 seconden met nog 15 kilometer te gaan. Bij het ingaan van de laatste 10 kilometer werden de koplopers ingelopen.

Op laatste uitdaging van de dag, de lastige Côte de Ceyssiat op 7 kilometer van de finish, gingen de grote kanonnen van start, met name de ploeg van gele trui Michel Hessmann. Hessmann nam de leiding op de top van de klim met Romain Grégoire in zijn wiel. De Fransman, vicewereldkampioen bij de junioren in 2021, was in de sprint uiteindelijk sneller dan de Nederlander Loe van Belle en de Italiaan Davide Piganzoli. De Duitser Hessmann eindigde op de vierde plaats, waardoor zijn leiderstrui niet in gevaar kwam.

Na de rustdag van donderdag krijgen de renners vrijdag een loodzware etappe in het hooggebergte voorgeschoteld tussen Thonon-les-Bains en Saint-François Longchamp (Col de la Madeleine) over een afstand van 175,4 kilometer, met een positief hoogteverschil van meer dan 3.200 meter.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Meer over Koersnieuws

Video

Keuze van de redactie