42 landen eisen vertrek Russische troepen uit kerncentrale Zaporizja

Tweeënveertig landen, waaronder België, eisen dat Rusland zijn troepen terugtrekt uit de kerncentrale van Zaporizja in Oekraïne. Ze hebben daarover zondag een verklaring verspreid.

ltoBron: BELGA

De ondertekenende landen vinden dat de aanwezigheid van soldaten en wapens op de nucleaire site onaanvaardbaar is en ingaat tegen de veiligheidsprincipes die alle leden van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) moeten respecteren.

De uitbater en de Oekraïense autoriteiten kunnen hun veiligheidsverplichtingen niet meer nakomen en de Russische aanwezigheid maakt ook dat de IAEA zijn rol niet kan spelen, luidt het.

LEES OOK. Wat als het écht fout loopt in grootste kerncentrale van Europa? Nucleair expert geeft antwoorden (+)

Zondag zouden opnieuw granaten ontploft zijn in Enerhodar, een stad vlakbij de kerncentrale. Rusland en Oekraïne beschuldigen elkaar ervan daarvoor verantwoordelijk te zijn.

Experten van het Internationaal Atoomenergieagentschap willen de centrale in Zaporizja, de grootste van Europa, gaan inspecteren. De VN, Rusland en Oekraïne konden echter nog geen akkoord bereiken over de planning van dat bezoek.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen