Meer dan honderd tractoren gewijd op Kraaienhorst: “Zegening extra belangrijk met stikstofakkoord boven ons hoofd”

© atv

Sint-Lenaarts -

Liefst 115 tractoren uit de brede regio schoven zondagmiddag in Kraaienhorst aan om gewijd te worden. Priester Peter Gijsbrechts zegende de tractoren, zelfs de allerkleinste. Het is de derde tractorwijding van de Landelijke Gilden, maar krijgt met het stikstofakkoord een extra dimensie.

“We zijn al verschillende keren op straat gekomen tegen het stikstofakkoord. Vandaag hebben we dat op een positieve manier gedaan met een rondrit door de gemeente. Aan elke tractor wapperde ook een rode zakdoek met witte bollen, die de actie symboliseert”, benadrukt voorzitter Koen Vanhooydonck van de Landelijke Gilden Sint-Lenaarts.

Het is de derde keer dat er een tractorwijding wordt georganiseerd. “We organiseren dit afwisselend met de Landelijke Gilden Brecht, maar het staat open voor tractoren uit de brede regio. Dit keer telden we er 115.”

Ook de allerkleinste tractor werd gezegend door priester Peter Ghijsbrechts. © Elke Lamens

Ze schoven een voor een aan bij ARG Vermeiren in Kraaienhorst om door priester Peter Gijsbrechts van de pastorale eenheid Elia Brecht-Wuustwezel gezegend te worden. Zelfs de allerkleinste tractor vergat hij niet. “We laten de tractor wijden om een jaar lang goede machinerie te behouden. Voor een goede oogst lopen we in mei mee in de Kruisprocessie. Het is de combinatie van de twee gebeurtenissen die de boeren een gezegend jaar moeten opleveren”, verduidelijkt de voorzitter.

(ella)

De 115 tractoren trokken eerst in colonne door Brecht en Sint-Lenaarts om opnieuw aandacht te vragen voor het stikstofakkoord. © Elke Lamens

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs